A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Sárga csillagot tűzött magára Izrael ENSZ-nagykövete


Az ENSZ határozatlansága miatti tiltakozásul sárga csillagot tűzött magára Izrael ENSZ-nagykövete és delegációja. 

„Addig hordjuk a sárga csillagot, amíg az ENSZ nem ítéli el a Hamász atrocitásait és nem követeli a túszok szabadon bocsátását” – mondta Gilad Erdan.

A diplomata akciója az ENSZ-ben annak szólt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa a Hamász Gázából indított október 7-i támadása és az arra indított izraeli katonai válasz óta nem jutott el egy határozat kiadásáig.

Az ENSZ BT állandó tagjai közül előbb az Egyesült Államok vétózott meg egy határozatot, mert az nem mondta ki egyértelműen Izrael jogát az önvédelemre, majd az amerikai tervezetet blokkolta Kína és Oroszország, mivel az az azonnali tűzszünetre nem tért ki érdemben, miközben a Gázai övezetben humanitárius katasztrófa alakult ki.

Izrael és az ENSZ nyíltan összekülönbözött azután, hogy a világszervezet főtitkára arról beszélt, hogy a Hamász támadása „nem légüres térben történt”, hanem azt 56 év fojtogató izraeli megszállás előzte meg.

António Guterres szerint ez ugyan nem igazolja a Hamász véres terrortámadását, ám az a támadás sem igazolja az Izrael által a Gázai övezetben indított katonai akcióját, amely ugyan a terroristák bázisait célozza, de civilek ezreinek halálával jár. Izrael szerint a főtitkár a Hamászt mentegette beszédével, ezért Guterres lemondását követelte.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések