A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hihetetlen felfedezést tett a NASA a Tejútrendszerről


Átírja a galaxisunkról tett tudományos eredményeket


Itt van felettünk, de még alig tudunk róla bármit is. A NASA kutatói most a Tejútrendszert tették „nagyító alá”, és megdöbbentő felfedezésre bukkantak – írta meg a Promotions.

A Tejútrendszer kutatásával foglalkozó asztrofizikusok olyan meglepő eredményekre jutottak, amelyek átírhatják mindazt, amit eddig tudtunk a galaxisunkról. Az új kutatások ugyanis azt sugallják, hogy Tejútrendszerünk csak az eddig becsült anyag ötödrészét teszi ki, és hiányzik belőle az univerzum tömegének 85 százalékát képező sötét anyag. Ez azt jelenti, hogy eddig nem érzékeltünk olyan anyagot, amely a galaxisunk tömegének több mint egyharmadát kiteheti.

A NASA kutatói a Gaia távcső adatait használták fel, amelyeknek köszönhetően egy térképet tudtak készíteni a Tejútrendszerben található 1,8 milliárd csillagról. Ez alapján a galaxisunk kb. 200 milliárdszor nehezebb, mint a Napunk. Ez jóval kisebb már az előző becsléseknél, amelyek a galaxis tömege mindenféle módszerrel 890 milliárd és 1 billió naptömeg között mozgott.

Ez a hatalmas különbség a tudósokat óvatosságra inti, mert ellentmond az eddigi kutatásoknak. Az új eredményeket meg kellene magyaráznia, hogy korábban miért mértek akkora tömeget a galaxisunkra különböző technikákkal. Ám ez a felfedezés jelentős hatással lehet a Tejútrendszerünk történelmének megértésére, és arra utalhat, hogy kevésbé követ részt galaxisütközéseket, mint más galaxisok.

A tanulmány szerzője, dr. François Hammer elmondta, hogy a Tejútrendszer tömegét az úgynevezett forgásíve alapján számolták ki. A kutatók azt gondolják, hogy a galaxis egy forogó spirál, amelyet sötét anyag háló vesz körül. A Gaia adatok alapján sikerült pontosan kiszámítani a galaxis forgásívet, és kiderült, hogy az különbözik más nagy spirális galaxisokétól. A kutatók így arra következtetnek, hogy hiányzik a sötét anyag gravitációja a Tejútrendszerünk peremén, ami rendkívüli felfedezésnek számít.

Ezek az eredmények nem csak az asztrofizikusokat, de az egész tudományos közösséget is izgalomba hozták.

Az új adatok átírhatják mindazt, amit eddig tudtunk a Tejútrendszerünk működéséről és történelméről, és új irányba terelhetik a kutatásokat.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések