A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A franciák már készülnek az olimpiára: a hadsereg kihelyezi drónok elleni pajzsát a Stade de France fölé


Itt tart Nyugat-Európa...

A rögbi-világbajnokság ideje alatt a francia légierő finomhangolja a stadion biztonságát szolgáló drónellenes rendszerét.

A cél: felkészülni az olimpiára.

Ez az első alkalom, hogy egy bevetés ilyen kifinomultsági szintet ér el Franciaországban.

Egy távirányítású, körülbelül 100 gramm súlyú eszköz elég ahhoz, hogy 80 000 ember biztonságát veszélyeztesse. Néhány órával a Saint-Denis-i (Seine-Saint-Denis) Stade de France stadionban megrendezésre kerülő Argentína-Új-Zéland rögbi-világbajnoki elődöntő kezdőrúgása előtt a drónok elleni háború máris megkezdődött. Pénteken, mielőtt a pályát felszántották volna a két elődöntős csapat stoplisai, a Stade de France-ban állandóan felállított drónellenes műveleti központban a koncentráció a tetőfokára hágott.

Ebben a helyiségben, a reaktor szívében irányítják a Bassalt drónelhárító rendszert, Lionel Penning-Reef ezredes vezényli az műveletet. A hadsereg a belbiztonság által bevezetett rendszer kiegészítéseként egy különleges légiközlekedésbiztonsági rendszert (DPSA) hozott létre.

Az elmúlt öt évben Franciaországban megugrott ezeknek a távirányítású kis repülőszerkezeteknek a használata. Számuk 400 000-ről 2,5 millióra nőtt Franciaországban. Elsősorban szabadidős célokra használják őket. 

A 2024-es olimpiai játékok előtt Gérald Darmanin, a francia belügyminiszter azt mondta, hogy a drónok "új fenyegetést jelentenek, de valószínűleg a legfőbb fenyegetést, amelyet fel kell tartóztatni". "A legvalószínűbb fenyegetés az, amelyet a polgári drónok hírszerzési, filmezési, bűnügyi vagy terrorista cselekményekre történő használata jelent" - áll a francia nemzetgyűlés védelmi bizottságának 2021-es jelentésében. Meglehetősen pesszimistán úgy ítélte meg, hogy "e könnyen hozzáférhető és olcsó eszközök elleni védelem gyakorlatilag lehetetlen".

Nyilvánvaló, hogy a pénteken a Stade de France-ban mozgósított személyzet nem osztja ezt a nézetet. A műveleti teremben egy órával a mérkőzés előtt az operátorok szemei már a vezérlő képernyőkre szegeződtek. Nem telt el sok idő, mire észrevettek egy betolakodót a stadion feletti felhős égbolton: a stadionnal szemben, az A1-es autópálya felőli oldalon lévő leendő olimpiai uszoda fölé invitálta magát. Valóban egy drón volt, erősítette meg a katona:

"A kamera követte. A frekvenciák segítségével akkor is érzékeljük a drónt, ha már nem látjuk" - mondta 

Ebben az új technológiai háborúban a légierő rendelkezésre bocsátja a nehéz rendszereit is - írja a Le Parisien.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések