A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Zelenszkij úgy érzi, a Nyugat lassan elfordul Ukrajnától


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a The Economist-nak adott interjúban kijelentette, úgy érzi, megváltozott egyes nyugati országok hozzáállása Kijev igényeihez. 

„Van ez a megérzésem; látom az emberek szemében, hogy mikor azt mondják, mindig velünk lesznek, már nem gondolják komolyan” – idézi az ukrán vezetőt az mk.ru.

Az ukrán elnök azt is hangsúlyozta, hogy ha a nyugati partnerek nem segítenek tovább Ukrajnának, az azt jelentené, hogy Oroszországot segítik győzelemre.

Zelenszkij emellett kitért a konfliktus időtartamának témájára is. Elmondása szerint készen áll a hosszú konfrontációra Moszkvával, ugyanakkor hozzátette, hogy túl korai lenne az ukránokat a gazdaság teljes militarizálásának kilátásba helyezésével szembesíteni.

Az utóbbi időszakban sok kérdés merült fel az ukrán ellentámadás hatékonyságával kapcsolatban. A The Washington Post például nemrég közölte: egyes amerikai hírszerzők előrejelzésükben úgy vélik, az ukrán ellentámadás nem fogja elérni fő célját.

Zelenszkij szerint "szétszaladnak" majd az oroszok

„Ez nem az a fajta háború, amikor az ország vezetője azt mondja, hogy mindegy, milyen áron [érjük el a célt – a szerk.], épp ez különböztet meg minket Putyintól. Számára az emberi élet nem számít” – vette védelmébe Zelenszkij az ukrán ellentámadást. Az elnök úgy látja, hogy már vannak látható eredményeik, hiszen az ukrán csapatoknak már bizonyos pontokon sikerült áttörniük az orosz erők védelmi vonalát. Ha fenntartjuk a nyomást délen, akkor szétszaladnak”  – jegyezte meg az orosz erőkkel kapcsolatban Zelenszkij

Közben egy hétvégi konferencián Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is azt nyilatkozta, hogy Ukrajna nem ért el előrelépést abban, hogy az Egyesült Államokat és szövetségeseit rávegye arra, hogy beleegyezzenek a legfőbb orosz tisztségviselők, köztük Vlagyimir Putyin elnök elleni bíróság létrehozására vonatkozó elképzelésébe.

A vezető ukrán diplomata a kijevi Jaltai Európai Stratégiai Fórumon a Nyugat “megosztottságát” és “akaratának hiányát” kifogásolta a kérdésben.

A nyugati nemzetek ugyanúgy vonakodnak a befagyasztott orosz vagyontárgyak Ukrajnának történő átutalásától – mondta Kuleba, hozzátéve, hogy ebben a kérdésben is kevés előrelépés történt.

A G7-csoport, amelynek tagjai az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország, Kanada és Japán, “határozottan kiáll” egy olyan, a diplomata által “hibrid bíróságnak” nevezett intézmény mellett, amelyben Putyin, valamint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Mihail Misusztyin miniszterelnök is megőrizné mentelmi jogát a vádemelés alól – mondta Kuleba, hangsúlyozva, hogy ez teljesen elfogadhatatlan Kijev számára.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések