A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Zelenszkij perrel fenyegeti az EU-t az ukrán gabona tilalma miatt


Kijev nemzetközi választottbírósághoz fordul, ha az EU úgy dönt, hogy szeptember 15. után is meghosszabbítja az ukrán gabonára vonatkozó tilalmat – figyelmeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. 

Az ukrán búza, kukorica, repcemag és napraforgómag Lengyelországba, Magyarországra, Romániába, Bulgáriába és Szlovákiába irányuló szállításainak májusban bevezetett korlátozása a jövő héten jár le. Az öt EU-tagállam azonban most azt szorgalmazza, hogy a tilalmat legalább az év végéig hosszabbítsák meg, arra hivatkozva, hogy meg kell védeniük saját mezőgazdaságukat.

„Ukrajna határozottan ellenzi gabonánk exportjának további korlátozását” – mutatott rá Zelenszkij a honlapján szerdán közzétett beszédében.

“Nyugodtan nézzük, ahogy gabonánk jó bevételi forrássá válik különböző európai országok számára, amelyek feldolgozzák mezőgazdasági termékeinket és pénzt keresnek a logisztikán” – mondta. “De hogyan tudnánk nyugodtan elfogadni a nekünk tett ígéretek megszegését, a társulási megállapodás megszegését, a szabad piaci feltételek megszegését” – tette hozzá, közvetlenül az Európai Bizottsághoz fordulva.

Az Oroszországgal való konfliktus során Ukrajna “az életéért és közös európai értékeinkért harcol” a szárazföldön, a tengeren, a levegőben és a kibertérben – állította az elnök.

De ha Ukrajnáért és közös Európánk alapjaiért kell harcolnunk a választottbíróságon, akkor harcolni fogunk. nem akarjuk, de harcolni fogunk a választottbíróságon. Ha a nemzetközi szervezetek platformjain kell harcolnunk, ott is harcolni fogunk – figyelmeztetett.

Zelenszkij azonban reményét fejezte ki, hogy Ukrajna és Brüsszel elkerüli a jogi csatározást, és “az egység győzni fog. Hogy győzni fog az igazság”. Lengyelország, Magyarország, Románia, Bulgária és Szlovákia vezetőihez is szólt, azzal érvelve, hogy “az ukrán export elleni bármilyen korlátozás most a Kijev és Moszkva közötti harcok által okozott pusztítás fokozása”.

A Politico szerdán arról számolt be, hogy a többi uniós ország nagykövetei az Európai Bizottsággal korábban tartott megbeszélésen “vagy nyíltan ellenezték a [az ukrán gabonára vonatkozó] korlátozások kiterjesztésének ötletét, vagy mélyen szkeptikusak maradtak” egy ilyen lépéssel kapcsolatban. Franciaország és Németország a korlátozások meghosszabbítását leginkább bíráló nemzetek közé tartozott – írta a lap.

Az uniós diplomaták állítólag azt mondták a hírügynökségnek, hogy sok ország megérti Varsó, Budapest, Bukarest, Szófia és Pozsony aggodalmait, de azt szeretnék, ha az Európai Bizottság alternatív eszközöket találna a kérdés megoldására.

Lengyelország, amely hevesen ellenzi az ukrán gabonaszállításokat annak ellenére, hogy Kijev egyik legfőbb támogatója az Oroszországgal való konfliktus közepette, és Magyarország már közölte, hogy egyoldalú korlátozásokkal áll elő, ha az EU nem hajlandó meghosszabbítani a tilalmat.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések