A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

„Ukrajna hamarosan az Európai Unió tagja lehet” – von der Leyen csak ámul az országon


Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését fogja javasolni Brüsszel sajtóértesülések szerint. 

Kijev tavaly nyújtotta be csatlakozási kérelmét, és röviddel ezután meg is kapta a tagjelölti státuszt. Az Európai Bizottság elnöke szerint Ukrajna még úgy is jól halad a csatlakozáshoz szükséges reformok végrehajtásával, hogy közben háborúban áll. Elemzők szerint ugyanakkor újabb konfliktusokhoz vezethet, ha Ukrajna gyorsabban csatlakozhat, mint a régebben sorban álló országok.

Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését fogja javasolni az Európai Bizottság – így értesült a Bloomberg hírügynökség.

A lapnak Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke adott interjút, ebben úgy fogalmazott:

„csak ámulok, hogy képes Ukrajna végrehajtani a szükséges reformokat, miközben háborút vív, jól haladnak. Ukrajna hamarosan az Európai Unió tagja lehet.”

A háborúban álló ország még tavaly nyújtotta be csatlakozási kérelmét, és röviddel ezután meg is kapta a tagjelölti státuszt. Kijev azt szeretné, ha még ebben az évben elkezdhetné a tárgyalásokat a tagságról. Uniós tagállam azonban csak az lehet, amely teljesíti az ezzel járó feltételeket – erről a közmédia brüsszeli tudósítója beszélt.

„Az EB júniusban rövid szóbeli értékelést adott, és akkor azt mondta, hogy a hétből két feltételt teljesítettek, az igazságszolgáltatást és a médiára vonatkozót. Viszonylag jól állnak alkotmánybírósági reformmal”– mondta Baraczka Eszter.

Ukrajna európai uniós csatlakozási törekvéseivel több tagállam sem ért egyet. Egyesek azért, mert ők már évek óta várnak a csatlakozásra, és most megelőzné őket Ukrajna.

Mások szerint pedig ez akár újabb konfliktusokhoz vezetne, és belesodorná az uniót a háborúba. Orbán Viktor hétfőn a parlamentben arról beszélt, hogy hazánk a kárpátaljai magyarok helyzete miatt jelenleg semmilyen kérdésben sem támogatja Ukrajnát.

„Ukrajnát semmilyen kérdésben sem támogatjuk a nemzetközi életben, amíg vissza nem állítja azokat a törvényeket, amelyek garantálják a kárpátaljai magyarok jogait”

– szögezte le Orbán Viktor.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések