A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kirby: az Egyesült Államoknak még néhány hétig elegendő pénze van Ukrajnára


Az Egyesült Államoknak még néhány hétig elegendő pénze van az Ukrajnának szánt katonai szállítmányokra – közölte John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője a CNN-nek. 

“Van még némi pénzeszközünk. Azt hiszem, még körülbelül néhány hétre elegendő lesz” – mondta Kirby, akinek a szavait a Rosszijszkaja Gazeta idézi.

Elmondása szerint a további források hiánya nagyban befolyásolja majd azt, hogy ősszel és télen újabb katonai segélycsomagokat tudnak-e küldeni Ukrajnának.

Korábban a The Wall Street Journal azt írta, hogy egy 29 republikánusból álló csoport ellenezte az Ukrajnának nyújtandó 24 milliárd dolláros további pénzügyi támogatást.

A lap szerint megkérdőjelezték a pénzosztás szükségességét, és aggodalmukat fejezték ki az amerikai kongresszus által már jóváhagyott 100 milliárd dolláros finanszírozás miatt is.

Az ukrajnai orosz hadművelet kezdete óta az Egyesült Államok és más nyugati országok humanitárius, pénzügyi és katonai segítséget nyújtanak Kijevnek.

A Pentagon adatai szerint 2023. augusztus végéig Washington csak katonai támogatásként több mint 43,7 milliárd dollárt nyújtott Kijevnek. A becslés nem vette figyelembe az Ukrajnának nyújtott korábbi, 46. segélycsomagot 175 millió dollár értékben. Szeptember 22-én az Egyesült Államok a 47. katonai segélycsomagban újabb 325 millió dollárt biztosított Ukrajnának.

Oroszország elítéli, hogy a Nyugat katonai támogatást nyújt Ukrajnának. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő 2023 júniusában azt mondta, hogy Moszkva katonai műveletet indított a kijevi rezsim ellen, de most “ez már de facto háborúként folytatódik Oroszország és a kollektív Nyugat között”. Ennek ellenére Oroszország el fogja érni a hadműveletben kitűzött céljait – biztosította.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések