A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Újabb ország biztosította arról Putyint, nem tartóztatják le, ha oda látogat


Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök szombaton kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök jövőre nyugodtan elutazhat a G20-ak Rio de Janeiró-i találkozójára. Ott nem tartóztatják le – írja a Reuters londoni székhelyű világhírügynökség. A brazil államfő a Firstpost című indiai hírportálnak adott interjút szombaton. 

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ugyanis márciusban adott ki elfogatóparancsot Putyin ellen, amelyben háborús bűnökkel vádolja ukrán gyerekeknek Ukrajna megszállt területeiről az Oroszországi Föderációba történt jogellenes átszállítása miatt. Noha Moszkva tagadja, hogy háborús bűnöket követtek volna el az orosz csapatok, az elfogatóparancs némileg korlátozza az orosz elnök mozgását.

Putyin az elfogatóparancs miatt ugyanis többször is kihagyta a nemzetközi összejöveteleket.

A hétvégén megtartott G20 országcsoport csúcstalálkozóján Szergej Lavrov külügyminisztert küldte maga helyett, és augusztus végén a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és a Dél-afrikai Köztársaságot magába foglaló BRICS-országok csúcstalálkozójára sem utazott el Johannesburgba. A találkozót megelőzően Cyril Ramaphosa, a dél-afrikai köztársaság elnöke már kérte az ICC-t, ne kelljen őrizetbe vennie Vlagyimir Putyint, „mert az hadüzenetnek minősülne” – emlékeztetett az MTI. Az eseményen Oroszországot Lavrov képviselte. Moszkva ugyanakkor jogilag semmisnek tekinti a Vlagyimir Putyin letartóztatásra vonatkozó határozatot, sőt el sem ismeri az ICC joghatóságát.

Az interjúban Lula elmondta, hogy Putyint meghívják a jövő évi eseményre, és hozzátette, hogy ő maga is azt tervezi, hogy a riói találkozó előtt még részt vesz a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és a Dél-afrikai Köztársaságot magába foglaló BRICS országcsoport csúcstalálkozóján. India vasárnap, a csúcstalálkozó záróeseményén hivatalosan is átadta a G20-ak soros elnökségi tisztét Brazíliának.

Noha a dél-amerikai ország aláírta az ICC-t megalapító római statútumot, Lula arról biztosította orosz hivatali kollégáját, nem fogják letartóztatni, ha Brazíliába utazik.

Azt mondhatom önnek, hogy ha én leszek Brazília elnöke, és ő Brazíliába érkezik, akkor semmi esélye sincs arra, hogy letartóztassák

– szögezte le a brazil elnök.

Hozzátette: „élvezzük a békét, és szeretünk jól bánni az emberekkel. Úgyhogy úgy gondolom, Putyin könnyedén eljöhet Brazíliába.” Lula hivatalát kereste a sajtó ezzel a kijelentésével kapcsolatban, de egyelőre nem válaszoltak a megkeresésre. A G20-országok szombaton egyébként konszenzusos nyilatkozatot fogadtak el, amely elkerülte Oroszország elítélését az ukrajnai háború miatt, de azért felszólított minden államot, hogy ne alkalmazzanak erőszakot területszerzés céljából,- írta meg a Magyar Nemzet.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések