Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Tele van C-vitaminnal, rostokkal, és könnyű beilleszteni az étrendbe: így hat a karfiol a szervezetre


A karfiolt nagyon egyszerű beilleszteni az étrendbe, érdemes is gyakran fogyasztani ezt a C-vitaminban és rostokban gazdag zöldséget. 

A karfiol egy tápanyagokban gazdag keresztesvirágú zöldség, amit nagyon egyszerűen be lehet illeszteni a mindennapok étrendjébe. 

Alig tartalmaz kalóriát, ellenben tele van rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal is, melyeknek hála nagyon egészséges is. 

A keresztesvirágú zöldségek híresen jótékonyt hatást gyakorolnak a szervezetre, bizonyítottan védenek különböző rákos megbetegedések kialakulásától a bennük lévő glükozinolátok miatt. Ide tartozik a karfiol is, aminek hatásait érdemes jobban megismerni. 

Kiemelkedő C-vitamin-tartalommal bír, 100 gramm belőle több mint a felét fedezi a napi vitaminszükségletnek. Ennek a vitaminnak ismert gyulladáscsökkentő hatása, erősíti az immunrendszert, védi az ereket és a szívet. 


Rostban gazdag

Rostokban bővelkedik, 107 grammjában 2 gramm rost található, mely táplálja a bél jótékony baktériumait. Rosttartalmának hála lassítja az emésztést, gátolva a tápanyagok felszívódását, így képes elnyújtani a jóllakottság érzetét. Éhségcsökkentő hatása miatt a nap folyamán bevitt kalóriák számát is redukálja.

Mindezek mellett a rostfogyasztás összefüggésben áll a szívbetegségek, rák és a cukorbetegség rizikójának csökkenésével. 

Igazi szulforafánforrás

Még szulforafán nevű antioxidánst is tartalmaz, melynek hatását számos kutatásban vizsgálták. Nem csak a rákos sejtek növekedését akadályozhatja, hanem a magas vérnyomást is csökkenti, ismert érvédő hatása, amivel megelőzheti különböző szívbetegségek kialakulását. 

Változatosan beilleszthető az étrendbe

A karfiolt megannyi változatban lehet fogyasztani, amivel könnyedén növelheted a napi zöldségfogyasztást, és szinte észrevétlenül csökkentheted a gyorsan felszívódó szénhidrátok bevitelét egy-két ügyes cserével. Kiválóan helyettesít olyan magasabb szénhidrát- és kalóriatartalmú ételeket is, mint a rizs, a hüvelyesek vagy a liszt.

Akár nyersen is lehet fogyasztani, így őrzi meg legjobban a C-vitamin-tartalmát, csak rózsáira szedve humusszal vagy valamilyen mártogatóssal együtt is beiktathatod a mindennapokba, de párolni, főzni, grillzeni is lehet, salátát, levest készíthetsz belőle, vagy ki is ránthatod.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések