A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Székelyföldön próbál kampányolni a szélsőséges magyarellenes párt


A jövő évi, június 9-én esedékes európai parlamenti választásokra felhívó szórólapokkal „készíti elő a terepet” a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) Székelyudvarhelyen – számolt be róla a Székelyhon portál.  

Mint írták, az AUR-logóval és Hargita megyei lokalizálással ellátott, meglehetősen vékony, gyenge minőségű lapra nyomtatott, kizárólag román nyelvű üzenetben a következő esztendő fontosságára hívják fel a figyelmet, hangsúlyozva, hogy 2024-ben „mindenféle” választást tartanak, jelen szórólap pedig az európai parlamentire fókuszál. Listával készülnek erre, megnevezve néhány jelöltet és „további hazafiakat”.

A portál cikke szerint a névsor minden bizonnyal nem teljes, ugyanis arra kérnek, hogy további jelölteket javasoljanak okostelefonos applikáción keresztül. 

Hasonló kampányanyagot egyébként az ország más régióiban is terjesztettek, Szatmárnémetiben például úgy, hogy tűzőgéppel csatolták a vízszámlához. 

A helyi vízszolgáltató akkor azt közölte, megkeresik a számlákat kézbesítő céget, hogy magyarázatot kérjenek, illetve az ellenőrzések eredményétől függően fellépjenek a felelősökkel szemben – írta korábban a Krónika, a későbbiekben arról is tudósítva, hogy Bihar megyében is megjelent az AUR kampányidőszakon kívüli propagandája. 

Sőt, ez utóbbival kapcsolatban a Román Posta a Bihoreanul portál kérdésére elismerte: szerződést kötött az AUR-ral a kampányanyag terjesztéséről.

A hatályos jogszabályok egyébként nem tiltják, hogy a pártok a választási kampány időszakán kívül kampány- vagy propagandaanyagokat terjesszenek.

A szélsőséges, magyarellenes megnyilvánulásairól elhíresült pártot 2019 szeptemberében alapították. Az AUR elnöke és parlamenti képviselője az a George Simion, aki népszerűségét nagyban az úzvölgyi eseményeknek köszönheti. Ahogy csúszott ki a kezéből az akció irányítása (rendre a magyaroknak kedvező bírósági ítéletek születtek), úgy ívelt a politikai pályája fölfelé: az AUR alapításakor még társelnök volt, a 2022. márciusi pártkongresszus óta viszont már egyedüliként elnököl.

Mint arról lapunk is beszámolt, az úzvölgyi katonai temetőben főként az első világháborúban elhunyt magyar honvédek vannak eltemetve. A temető 2019-ben került a figyelem középpontjába, amikor Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki a székelyföldi közösség által gondozott sírkertben. 

2019. június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen az új parcella, illetve emlékmű görögkeleti felszentelésén, a székelyek ezt élőlánccal igyekeztek megakadályozni. Az ügy a román igazságszolgáltatás elé került. A bíróság jogerős ítéletben kimondta: a székelyföldi Hargita és a moldvai Bákó megye határán fekvő terület Csíkszentmártonhoz tartozik, és a betonkereszteket illegálisan emeltette Darmanesti (Dormánfalva) önkormányzata, amelyet arra köteleztek, hogy állítsa vissza a katonatemetőt eredeti formájába.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések