Hirdessen itt

Sem a TEK-nek, sem a jogelőd kommandósoknak nem volt halálos embervesztesége eddig


A magyar rendőri kommandós egységeknek eddig még nem volt halálos veszteségük bevetés közben. Súlyos sérülés is csak egyszer, még 2002-ben történt, amikor két kommandóst meglőtt egy német bűnöző.
 

Sem a Terrorelhárítási Központnak (TEK), sem a jogelőd kommandós egységeknek nem volt halálos veszteségük bevetés közben egészen szeptember 20-ig – értesült a Magyar Nemzet. Tegnap Esztergom külterületén, a Búbánatvölgyben magára és a TEK felszámoló egységére robbantotta egy zavart, körözött férfi a házát. Az öngyilkos megölt egy rendőrt, tizenegy embert – rendőröket, tűzoltókat – megsebesített.

A TEK fennállásának 13 éve alatt bevetés közben még csak komolyabb sérülés sem történt. (Olyan előfordult, hogy akcióra indulva az egyik kommandós fegyvere elsült és a lövedék megsebesítette a bajtársát.) 


A jogelőd kommandós egységeknél egyetlen olyan esetet találtunk még 2002-ből, amikor kommandós bevetés közben megsérült. Két kommandós sérült meg súlyosan 2002. január 30- án Sóskúton, amikor elfogtak egy bűnözőt. A német állampolgárságú férfi – kokain hatása alatt – rálőtt a kiérkező kommandósokra, és kettőt közülük megsebesített.

Esztergomban már történt rendőrgyilkosság. Egy családi viszályhoz riasztott rendőr járőrre lőtt rá 2008. február 11- én egy 56 éves férfi engedély nélkül tartott pisztolyával. A rendőrök egyike, Borbély Zoltán zászlós a helyszínen meghalt.

Általános vélekedés a kommandós szakmában, hogy a tegnapi, búbánatvölgyi rendkívüli esemény kivédhetetlen volt a kommandósok részéről. Az elsődleges parancsnoki vizsgálat is azt állapította meg, hogy a TEK felszámoló egysége minden törvényi előírást betartva, a fokozatosság elvét követve végezte a dolgát. 

Próbálták úgy megfékezni a zavarodott férfit, hogy azzal nem veszélyeztetik a célszemély és mások testi épségét, életét. A protokoll szerint a túsztárgyaló pszichológus adja ki az engedélyt, hogy a kommandósok akcióba lépjenek. 

Erre pedig csak akkor kerül sor, amikor a túsztárgyaló úgy ítéli meg, a késlekedés másokat veszélyeztethet, illetve ha a célszemély minden kapcsolatot megszakít vele. Ezúttal is ez történhetett.

A büntetőeljárásról szóló törvény szerint ha az elkövető meghal, megszüntetik a nyomozást. Ez várható ebben az ügyben is. Az ügyészségi nyomozóknak mindenesetre tisztázniuk kell, hogy pontosan mi és miért történt. Ugyanakkor át kell tekinteniük a TEK illetékes parancsnokainak az eljárásrendet előíró protokollt is, hogy módosítaniuk kell-e azt a történtek tükrében. 


A rendőrségi épületekre időközben kihelyezték a gyász fekete zászlóit, a teljes Magyar Rendőrség gyászol.Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések