A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Salvini: vissza kell térni az atomenergiához


Olaszország hét hónapon belül ütemtervet kíván előterjeszteni az atomenergia használatához való esetleges visszatérésről a lehetséges források és a szükséges intézkedések felsorolásával, valamint az egyéb kapcsolódó beruházásokra vonatkozó ajánlásokkal és az időkeret lefektetésével - jelentette be szombaton az olasz kormány. 

"Olaszország nem veszíthet időt. Egyértelmű cél kell legyen, hogy a következő években visszatérjünk a tiszta és biztonságos energiatermeléshez az új generációs nukleáris technológiával" - mondta Matteo Salvini infrastrukturális miniszter.

Salvini szerint Olaszország megfontolhatja "az olyan innovatív nukleáris technológiák, mint a kis moduláris reaktorok (SMR) és a negyedik generációs AMR-reaktorok" alkalmazását.

1987-ben - egy évvel a csernobili atomkatasztrófa után - az olaszok népszavazáson az atomenergia használatának fokozatos kivezetéséről szavaztak. Az utolsó atomerőműveket 1990-ben állították le.

2009-ben az akkori kormányfő, Silvio Berlusconi bejelentette, hogy vissza akar térni az atomenergiához, de a fukusimai katasztrófa után felfüggesztette tervét. 2011-ben egy újabb népszavazáson mintegy 94,5 százalék szavazott az új atomerőművek építése ellen.

Salvini pártjával, a Ligával kampányol azért, hogy népszavazáson döntsenek Olaszország visszatéréséről az atomenergia-termeléshez. Ami - Salvini szavai szerint - lehetővé tenné az országban a "legújabb generációs tiszta atomenergia termelését". Olaszország szomszédai atomerőművekkel termelnek energiát, és így versenyelőnyben vannak az olasz vállalatokkal szemben - mutatott rá Salvini.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések