A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Orbán Viktor ki meri mondani, amit mások nem


„Ez egy olyan háború, amelynek soha nem lett volna szabad kitörnie, és nem is történt volna meg, ha az Egyesült Államok jobban viselkedett volna, és ha az USA és Oroszország azt tette volna, amit 1992-től kezdve kellett volna tennie, vagyis kölcsönösen tiszteletteljes és együttműködő kapcsolatot alakított volna ki” − kezdte az Eurázsiának adott interjújában Jeffrey Sachs amerikai közgazdász, a Columbiai Egyetem professzora.  

„Az Egyesült Államok és Németország megígérte 1990-ben Gorbacsov elnöknek, hogy nem bővítik a NATO-t, ám ezt az ígéretet már 1992-ben elkezdték megszegni az amerikai döntéshozók” − tette hozzá.

Jeffrey Sachs felhívta rá a figyelmet, hogy az USA egypólusú világrendet akart kialakítani, és ez már bőven Vlagyimir Putyin előtt elkezdődött. Amikor Ukrajnára és Grúziára is kiterjesztette a katonai szövetséget, azzal bekerítette Oroszországot. Hiába tiltakozott Putyin már 2007-ben, az amerikaiak nem hallgattak rá. A helyzet pedig fokozatosan eszkalálódott, amíg ki nem tört 2022-ben a háború.

Itt nincsenek győztesek. Mindenki veszít. A legnagyobb vesztes természetesen Ukrajna, hiszen lerombolja az országot a háború. Európa a következő legnagyobb vesztes, mert a gazdasági és társadalmi következmények óriásiak

 − hangsúlyozta Sachs. Úgy véli, az Egyesült Államok is veszít, mert több mint százmilliárd dollárt költött, és mert a világ nagy része nem ért egyet az álláspontjával. A világ nagy része azt szeretné, ha a háború véget érne anélkül, hogy a NATO tovább terjeszkedne. 

Washingtonnak még mindig megvan az az illúziója, hogy valahogyan ő a globális vezető. De nem lehetsz globális vezető, ha a világ nagy része nem akar követni.

 − magyarázta az amerikai közgazdász. Rávilágított: „Leginkább olyan kormányok állnak az érdekében, amelyek támogatják az amerikai vezetést. Ez az amerikai külpolitika meghatározó eleme. Kínának természetesen nem érdeke, hogy az Egyesült Államok vezesse. Ahogy Indiának vagy Oroszországnak sem. Nem ellenzik az Egyesült Államokkal való békés együttműködést, de nem akarnak olyan rendszert, amelyben az USA diktálja a szabályokat, vagy azt, ki van hatalmon és ki nincs” − mondta el a professzor. Kifejtette továbbá:

„Európa furcsa módon teljesen az Egyesült Államok oldalára állt, a médiában és a politikában szinte az egész retorika az Egyesült Államok által meghatározott narratíva fenntartására irányul. Eszerint ezt a háborút nem előzte meg provokáció, csak Oroszország okozta, sőt, egyetlen ember, aki birodalmat akar létrehozni, ennek semmi köze az Egyesült Államokhoz, és így tovább. Számomra meglepő, hogy az európaiak ezt mondják, mert nekik jobban kellene tudniuk.”

Néhányan valóban jobban tudják, Orbán Viktor magyar miniszterelnök például egészen biztosan.

„Mások vagy azért nem mondják ki a valóságot, mert úgy érzik, ha már az USA mellé álltak, akkor nem mennek szembe a főnökkel, vagy azért nem, mert mások is így tesznek” − húzta alá Sachs.

Majd kiemelte, hogy a magyar kormány helyes koncepciót képvisel, ez lehet az, ami békét és jólétet hoz, nemcsak Magyarországnak, hanem Európának és nyugat-ázsiai szomszédjainak is. 

Magyarország Európa közepén van, közel a volt Szovjetunióhoz, a Fekete-tengerhez és a Földközi-tengerhez. Nagyszerű összekötő szerepet játszhat. Remélem, nemcsak Magyarország érti ezt meg, hanem Brüsszel is − zárta gondolait az Eurázsiának adott interjúban.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések