A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ombudsman: A pedagógusok polgári engedetlensége nem a munkabeszüntetés törvényes eszköze


A pedagógusok munkabeszüntetése polgári engedetlenség formájában, valamint annak tudomásulvétele az érintett gyerekek jogaival kapcsolatosan visszásságot idézhet elő, ezért jogellenes – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH). 

Azt írták, hogy a péceli óvodapedagógusok tavaly októberi polgári engedetlenségi akciója, valamint az, hogy az akciót a péceli önkormányzat tudomásul vette, alkalmas arra, hogy hozzájáruljon a jogállamiság elvéből fakadó jogbiztonság követelménye, illetve az érintett gyerekek védelemhez és gondoskodáshoz való joga sérelmének közvetlen veszélyéhez, illetve sérelméhez.

Az MTI azt írja, egy civil szervezet fordult az AJBH-hoz állásfoglalásért a péceli óvodák – a dolgozók polgári engedetlenségi akciója miatti – egynapos bezárása miatt.

A beadvány szerint a péceli önkormányzati fenntartású óvodák tavaly október 21-én polgári engedetlenségi akciót tartottak, amiben minden dolgozó részt vett, így az összes óvoda zárva maradt.

A gyerek megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz való jogát az Alaptörvény rögzíti. Erre a védelemre és gondoskodásra a gyerek mindenkivel szemben igényt tarthat. Így a gyerek szülei, családja, az állam és a társadalom minden tagja köteles a gyerek jogait tiszteletben tartani – írták.

Az alapvető jogok biztosa jelezte, hogy már korábban kiadott felhívásában azt írta: az alkotmányos jogok érvényesítésére kizárólag jogállami keretek között, alkotmányosan garantált és jogszerű formában kerülhet sor, ezzel szemben „a polgári engedetlenség nem a munkabeszüntetés törvényes eszköze, hanem az alkotmányos kereteken kívül zajló olyan ellenállás, amely az elérni kívánt cél érdekében vállaltan jogellenes”. Mindezek a gyermeki jogok érvényesülése során még szigorúbb megítélés alá kell, hogy essenek.

Az ombudsman szerint hatását tekintve a péceli óvodai dolgozók általi munkabeszüntetés azt okozta, hogy az önkormányzat által fenntartott óvodák működése az adott napon meghiúsult.

Az ombudsman szerint az önkormányzat részéről a tudomásulvétel helyett a megfelelő intézkedés az lett volna, ha a munkajogi következmények kilátásba helyezése mellett dokumentáltan felhívja az érintett dolgozók figyelmét a tervezett munkabeszüntetés jogellenességére, a munkavégzési kötelezettségük teljesítésére, valamint arra, hogy a munkabeszüntetéshez való jogukat kizárólag a sztrájktörvény keretei között gyakorolhatják jogszerűen.

Az alapvető jogok biztosa felkérte Pécel polgármesterét, hogy a jövőben tegyen meg minden megfelelő intézkedést azért, hogy minden érintett gyereknek biztosított legyen az óvodai ellátás igénybevételének lehetősége.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések