Hirdessen itt

Novák Katalin az ukránok üzenetét vitte az ENSZ-be


A köztársasági elnök azok hangját szeretné felerősíteni az ENSZ-ben a világ vezetői előtt, akik elszenvedik a háborút.

A béke hiányában sok, a fenntartható fejlődés érdekében tett erőfeszítés kerülhet veszélybe, vagy maradhat eredménytelen – mondta el Novák Katalin köztársasági elnök hétfőn New Yorkban, az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok értékeléséről tartott magas szintű tanácskozásának levezető társelnökeként, írta meg a hirado.hu.

Az államfő szerint együtt kell dolgozni a béke útjának keresésén a világ valamennyi konfliktus sújtotta térségében, mert béke híján növekszik fenyegetettség, fokozódik a fegyverkezési verseny, valamint megszakadnak a nemzetközi kapcsolatok.

Hozzátette: azok hangját szeretné felerősíteni az ENSZ-ben a világ vezetői előtt, akik elszenvedik a háborút. Elmondta, hogy a közelmúltban Ukrajnában járt, és az ott élő emberek üzenetét is elhozta New Yorkba a világszervezet ülésére.

Novák Katalin második üzenetként hangsúlyozta: ha a családokat tönkreteszik, az iskolákat elhanyagolják, egyházat pedig lejáratják, akkor

„elveszítjük életünk és az emberiség erkölcsi horgonyát, és ez végzetes hiba”. Beszédének harmadik pontjaként felelős gyermekvállalást és szülői magatartást sürgetett. Szerinte  az „üres bölcsők világáért” nem érdemes harcolni.

Novák Katalin Magyarország fenntartható fejlődés iránti elkötelezettségét azzal világította meg, hogy a 2023-as globális fenntartható fejlődési rangsorban Magyarország a 22. helyen szerepel 166 ország között.

A magyar államfő hétfőn részt vett ugyancsak a fenntartható fejlődés jegyében szervezett, a nők jogairól szóló munkaebéden, amelyen mások mellett részt vett az ENSZ jószolgálati nagyköveteként Natalie Portman színésznő is. Novák Katalin részt vett egy gálavacsorán is, amelyen kitüntetést vett át Henry Kissinger, az Egyesült Államok Nobel-békedíjas korábbi külügyminisztere, aki idén ünnepelte 100. születésnapját.

A magyar államfő kedden beszédet tart az ENSZ 78. ülésszakának közgyűlési általános vitájában, amelyben szintén kedden szólal fel Joe Biden amerikai elnök, írják.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések