A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nem tetszik a Nyugatnak, hogy az Egyesült Arab Emírségek Putyinnal üzletel


Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és az Európai Unió tisztviselői utaznak a héten az Egyesült Arab Emírségekbe, a The Wall Street Journal amerikai napilap értesülései szerint azzal a céllal, hogy nyomást gyakoroljanak a közel-keleti országra az Oroszországgal folytatott kereskedelem csökkentése érdekében.


A lap azt írta cikkében, a nyugati erőfeszítések elsősorban arra irányulnak, hogy a monarchia ne szállítson Oroszországba számítógépes csipeket, elektronikai alkatrészeket, valamint olyan termékeket, amelyeket katonai és polgári célokra is lehet használni – tekintettel arra, hogy mindezzel segíthetik Moszkvát az ukrajnai háborúban.

A nyugati oroszellenes szankciókhoz ugyanis a világ kormányainak többsége nem csatlakozott, beleértve az Egyesült Arab Emírségeket is, ezeken az országokon keresztül Oroszország ki tudja kerülni az intézkedéseket. Európai uniós tisztviselők korábban jártak már Törökországban, Kazahsztánban és Üzbegisztánban is, hogy felmérjék a szankciók kijátszásának mértékét. Az orosz kereskedelem ugyanis jelentősen fellendült az ukrajnai háború után azokkal az országokkal, amelyek nem vezették be a szankciókat. A lap példaként említi Kínát, amely több mint 300 millió dollár értékben exportált félvezetőket és integrált áramköröket Oroszországba.

Noha az Egyesült Arab Emírségek elítéli az ukrajnai háborút és jó kapcsolatokat ápol az Egyesült Államokkal, igyekszik fenntartani kapcsolatait Moszkvával: Mohamed bin Zájid al-Nahajan sejk már több alkalommal találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a háború kirobbanása óta, legutóbb júniusban. A The Wall Street Journal ugyanakkor rámutatott, az arab ország az ukrajnai háborúról és annak világgazdasági hatásairól szoros párbeszédet folytat az Egyesült Államokkal, az ENSZ-szel, valamint európai partnereivel.

Ukrán források szerint az Egyesült Arab Emírségek 149 millió dollár értékben exportált Oroszországba számítógépes alkatrészeket az idei év első öt hónapjában, szemben a tavalyi egymillió dolláros értékkel. Azt azonban nem tudni, hogy a termékek közül melyekre érvényesek a nyugati szankciók.

Az amerikai napilap nem először cikkezett egyébként arról, hogy a közel-keleti ország támogatja Moszkvát a háborúban – erre az al-Dzsazíra pánarab hírportál mutatott rá korábban. Olyan aggodalmaknak is hangot adott a The Wall Street Journal, mint például, az Öböl-menti országok – különösen a bankok – kihasználják, hogy oroszok özönlenek be hozzájuk. A lap szerint az orosz állampolgárok már több ezer számlát nyitottak az Emírségek pénzügyi intézményeiben, noha tisztviselőik megjegyezték: ügyelnek arra, hogy szankcionált személyeket ne szolgáljanak ki, ennek érdekében is egyeztetnek az Egyesült Államokkal.

Szakértők szerint az ukrajnai háború óta rendkívüli módon megnőtt az Egyesült Arab Emírségekben az orosz lakosság száma: százezertől egészen félmillióig becsülték létszámukat.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések