A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Mérgező terméket hívott vissza az Aldi, ezt ne vásárolja meg


Termékvisszahívást jelentett be határérték feletti kadmiumtartalom miatt az Aldi áruházlánc – adta hírül az Origó a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása alapján. 

Az alábbi két termék az érintett:

ENJOY FREE! Puffasztott rizsszelet, natúr, 100 g és
ENJOY FREE! Puffasztott rizsszelet, sós, 100 g

A problémát az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. (Biatorbágy) jelentette be, a határérték feletti kadmiumtartalom lehetséges jelenléte miatt. A kiszerelés százgrammos, a szigetszentmiklósi Planta Medicia Kft. a beszállító.

Minőségmegőrzési idők: 25. 04. 2024., 02. 05. 2024., 03. 05. 2024., 08. 05. 2024., 10. 05. 2024.

Az érintett termékek bármelyik ALDI üzletbe visszavihetők, a termékek árát blokk nélkül is visszatérítik. Az üzletlánc a visszahívásról a honlapján tájékoztatta vásárlóit.

Mit kell tudni a kadmiumról?

A kadmium környezetünkben és élelmiszereinkben is előforduló, toxikus hatású nehézfém, mely lehet természetes eredetű vagy az emberi tevékenység eredménye. Az élelmiszerekben a legnagyobb kadmiumkoncentrációk a tengeri moszatokban, a halakban, a tenger gyümölcseiben, a csokoládékban és a különleges táplálkozási célokra szánt élelmiszerekben, valamint a gombákban, az olajnövényekben és az ehető belsőségekben mérhetők. 

Élelmiszerekkel érintkezésben használt nem megfelelő kerámiaedényekből, ötvözetekből is kerülhet kadmium a táplálékunkba. Bár a kadmiumvegyületek általában csak kismértékben szívódnak fel a bélrendszerből, a szervezetben felhalmozódnak. A cink-, illetve a vashiány növeli a kadmium felszívódását. A kadmium vegyületei erősen mérgezők. Hosszú távon károsíthatják a vesét és a csontokat, és bizonyítottan humán rákkeltő hatásúak (IARC 1. csoport). 

A nem dohányzó lakosság kadmiumexpozíciójának fő forrásai az élelmiszerek. A lakosság védelmében számos élelmiszerben uniós jogszabály rögzíti a maximálisan megengedhető kadmium mennyiségét. A dohányzóknál az étrendi bevitelhez hozzáadódik a dohányfüstből a tüdőbe kerülő, ott megkötődő jelentős mennyiségű kadmium is.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések