A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Letöltendő börtönt kért az ügyész a Hableány-katasztrófát okozó ukrán kapitányra


A vádlott írásbeli vallomást tett, de továbbra sem ismerte el a bűnösségét

Kedden folytatódott a Hableány-per elsőfokú tárgyalása a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, ahol négy év hallgatás után vallomást tett a Viking Sigyn halálos tömegszerencsétlenség okozásával és segítségnyújtás elmulasztásával vádolt kapitánya, Jurij C. 

A kapitány eddig nem tett vallomást, tegnap viszont benyújtott egy írásbeli nyilatkozatot a bíróságnak.

A bűnösségét korábban tagadó Jurij C. leírta, hogy több mint negyven éve hajózik a Dunán, 2001 óta kapitány, 2003 óta személyhajókra is érvényes a vizsgája. A Duna egész szakaszát ismeri, a baleset helyszíne, a Margit híd pillérei által keltett sodrás és a híd elhelyezkedése sem volt számára idegen. Vallomásában arról is ír, hogy a baleset idején nem volt mellette őrszem, igaz, ez nem is kötelező.

Az esős, sötét időben nem látta a Hableányt, azt hitte, uszadékfának mentek neki. Amikor megtudta, hogy elsüllyesztettek egy kishajót, sokkot kapott, ő maga kérte a leváltását, ami után a másodtiszt vette át a parancsnokságot.

A vallomásban beismerő, a felelősséget elismerő mondatok nem hangzottak el.

Az ügyész a vádbeszédben az elhangzottakra azzal reagált, hogy nem érti, miért nem esett szó a Viking radarjáról, ami a hajó feketedoboza szerint 400, jobb és bal oldalra pedig 200-200 méterre volt beállítva. 

Ha figyelte volna valaki a radarképet, azon látszódnia kellett a Hableánynak, vagyis megelőzhető lett volna a baleset – érvelt az ügyész, aki szerint a pánik nem magyarázat arra, hogy a kapitány nem vett részt a segítségnyújtásban.

Ha bűnösnek találják, a Viking kapitányára tíz éves börtönbüntetés várhat. Jurij C. negyedik éve van házi őrizetben, a jogszabályok szerint ebből minden negyedik nap számít letöltött szabadságvesztésnek.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések