A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének


Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének – közölte a Kreml sajtófőnöke. 

“Egyre gyakrabban hallani a ‘tárgyalások’ szót” az ukrajnai válsággal kapcsolatban – mondta Dmitrij Peszkov az orosz Pervij Kanal csatornának adott szerdai interjújában.

Vlagyimir Putyin orosz elnök “következetesen… kifejti az orosz fél álláspontját, amely soha nem mondott le az ilyen tárgyalások gondolatáról, de azt állítja, hogy jelenleg nincs alapja azok lefolytatásának”

– magyarázta.

A Kreml szóvivője szerint a körülményekre való tekintettel Oroszországnak nincs más választása, mint hogy katonai eszközökkel továbbra is érvényesítse céljait Ukrajnában.

Moszkva és Kijev a konfliktus kirobbanása után egy hónappal, 2022 márciusának végén Isztambulban folytatott tárgyalások óta nem ült tárgyalóasztalhoz. Oroszország, amely kezdetben optimizmusát fejezte ki a békefolyamatot illetően, később azzal vádolta Ukrajnát, hogy visszalépett minden Törökországban elért előrelépéstől, mondván, hogy elvesztette a bizalmát Kijev tárgyalópartnereiben.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a héten az ENSZ Közgyűlésen tett útját arra használta fel, hogy nemzetközi támogatást gyűjtsön az úgynevezett “békeformulához”. New Yorkban a világ vezetőinek azt mondta, hogy terve “valódi esélyt nyújthat az agresszió befejezésére a megtámadott nemzet feltételei szerint”.

Zeleszkij “békeformulája” egyebek mellett 

felszólítja Oroszországot, hogy vonuljon vissza a 2014 előtti határaira, fizessen jóvátételt, és vesse magát a háborús bűnökkel foglalkozó bíróságok elé.

Moszkva elutasította ezt a tervet, amikor tavaly először terjesztették elő, “irreálisnak” minősítve azt, és annak jeleként, hogy Kijev nem hajlandó diplomáciai megoldásra törekedni.

Joe Biden amerikai elnök keddi ENSZ-beszédében kijelentette, hogy Washington támogatja a tárgyalásos rendezést, de hangsúlyozta, hogy elfogadhatatlan Oroszország “béke ára”, amely szerinte “Ukrajna kapitulációja, Ukrajna területe és Ukrajna gyermekei”.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai ülésén, amelyen Zelenszkij is jelen volt, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is azt mondta, hogy Moszkva “nem mond le” a béketárgyalások ötletéről.

Ha az Egyesült Államok is érdekelt a párbeszédben, akkor azzal kezdhetné, hogy “parancsot” ad Kijevnek, hogy törölje el azt a tavaly ősszel aláírt rendeletet, amely megtiltotta Zelenszkijnek, hogy bármilyen tárgyalást folytasson Putyinnal – javasolta az orosz diplomata.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések