A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kína beszólt a szomszédainak, hogy ne akarjanak második Ukrajnát csinálni az országukból


Kínai tisztviselők többször is azzal vádolták Washingtont, hogy megpróbálja fenntartani hegemón hatalmát a világ felett


A délkelet-ázsiai országoknak el kell kerülniük, hogy Ukrajna nyomdokaiba lépjenek, és óvakodniuk kell attól, hogy geopolitikai bábuként használják fel őket azok a külföldi erők, amelyek saját érdekükben viszályt szítanak a térségben – figyelmeztetett Kína vezető diplomatája – írja az Oroszhirek.hu.

„Az ukrajnai válság megkongatta a vészharangot az emberiség számára, és hasonló tragédiák nem játszódhatnak le Ázsiában” – mondta Vang Ji kínai külügyminiszter szombaton egy videóbeszédben az Indonéziai Külpolitikai Közösség által Jakartában rendezett agytrösztök konferenciáján.

„Elő kell mozdítanunk a regionális biztonságot a párbeszéd és az együttműködés révén, és ellen kell állnunk az abszolút biztonságra való törekvésnek más országok kárára.”

Ji figyelmeztetett egy háttérben meghúzódó manipulátorra – nyilvánvalóan az egyesült államokra utalva –, amely szítja a dél-kínai-tengeri területi viták lángját.

„Ezt a színfalak mögött rejtőző fekete kezet le kell leplezni” – mondta. „Kína mindig hajlandó együttműködni az érintett országokkal, hogy párbeszéd útján megfelelően megoldják a nézeteltéréseket, és hatékony módokat keressenek a tengeri helyzet ellenőrzésére.”

A kínai–amerikai kapcsolatok az elmúlt években megromlottak az orosz–ukrán konfliktus és a Washington tajvani beavatkozása miatti növekvő feszültségek során. A Pentagon igyekezett szorosabb védelmi kapcsolatokat kialakítani a délkelet-ázsiai országokkal, beleértve a térség négy olyan országát, amelyek területi vitában állnak Kínával.

A Fülöp-szigetek például az év elején beleegyezett abba, hogy az amerikai erők további négy támaszpontot használhassanak az országban, amely kínai tisztviselők figyelmeztetését váltotta ki, miszerint Manila „a geopolitikai viszályok szekeréhez” láncolja magát.

Ji azt jósolta, hogy a dél-kínai-tengeri konfliktus szítására irányuló külföldi erőfeszítések nem lesznek sikeresek. Kínának és szomszédainak együtt kell működniük a térségben „nehezen kivívott béke” megőrzése érdekében, a nézeteltérések megfelelő kezelésével – tette hozzá.

„Fel kell hagynunk a hidegháborús mentalitással, távol kell tartanunk a régiót a geopolitikai számításoktól, és nem szabad bábuvá válnunk a nagyhatalmi versenyben” – mondta Ji.

Kínai tisztviselők többször is azzal vádolták Washingtont, hogy megpróbálja fenntartani hegemón hatalmát a világ felett. Peking és Washington szintén többször vádolta egymást különböző katonai provokációkkal a Dél-kínai-tengeren, a Tajvani-szorosban és máshol a régióban.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések