A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kibukott az ukrán külügy a G20-as zárónyilatkozat miatt


Többek között, mert nem csak Oroszországot szólították fel, hogy tartózkodjon az nukleáris fegyverek használatától. 

Bár a több sajtóorgánum szerint Ukrajna komoly sikert ért el a nemzetközi térben azzal, hogy a G20-as csúcson közvetve elítélték Oroszországot az ukrajnai invázió miatt, ám valójában Kijev kifejezetten zabos, mert a zárónyilatkozat nem egészen azt tartalmazta, ami elvárt volna. És nem véletlenül.   A világ 19 legnagyobb gazdaságát és az EU-t tömörítő G20 csoport tagjai Újdelhiben ültek össze. A szombati csúcstalálkozó zárónyilatkozatában pedig leszögezték, hogy

„Az ENSZ Alapokmányának értelmében minden államnak tartózkodnia kell erő alkalmazásától olyan területszerzés céljából, amely sérti bármely állam területi épségét, szuverenitását vagy politikai függetlenségét”

Mindezt a nyilatkozat Ukrajnáról szóló részében lehet olvasni, amit a sajtó úgy magyaráz, hogy Oroszországra utalnak benne. Az ukrán külügy viszont – mint mindig – ismét tajtékzott a dühtől.  

Az ukránok ugyanis sokkal keményebb és oroszellenesebb szövegezést vártak el, és emiatt Oleg Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő a közösségi hálón ki is fejtette „mély csalódottságának”.  

A szöveggel elsősorban az a baj, hogy az erő alkalmazásától való tartózkodás és a területszerzés tilalma, valamint a szuverenitás és politikai függetlenség tiszteletben tartása nem kifejezetten (csak) Oroszországra vonatkozik, hanem Ukrajnára is.   Nyikolenko közzétette a facebookon Dmitro Kulbe ukrán külügyminiszter javaslatait a szövegezéssel kapcsolatban. Az ukránok a következő szöveget javasolták:   „Oroszország Ukrajna elleni háborúja kapcsán Oroszország köteles tartózkodni az erő alkalmazásától az ENSZ Alapokmányának értelmében”  

Hasonlóképp, a G20 nem teljesítette Ukrajna azon követelését, hogy azt a részt, ahol a csoport „elfogadhatatlannak” nevezi az atomfegyverek használatát, ne „minden ország” (tehát Ukrajna és Oroszország) szerepeljen, hanem az hogy „a nukleáris fegyverek Oroszország áltani használata elfogadhatatlan”.

Az ukrán külügy eltávolította volna azt a mondatot is, amely szerint nincs egyetértés az „ukrán válság” kapcsán a csoport tagjai között. Kulebáék szívesebben látták volna azt, hogy „Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborúja” kapcsán nem értenek egyet a felek.  

A fenti példák jól illusztrálják Ukrajna diplomáciai játszmáit, és azok kudarcait. Főleg, hogy ugyanezen a csúcstalálkozón, Recep Tayyip Erdogan török elnök arra szólította fel a G20-at, hogy kezdjenek tárgyalásokba Oroszországgal a Fekete-tengeri Gabonafolyosó Egyezmény megmentéséről.  

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések