A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Itt a legújabb fejlemény Donáth László zaklatási botrányában


Hamarosan újra bíróság elé áll a szeméremsértéssel és testi sértéssel vádolt Donáth László. A Momentum EP-képviselője, Donáth Anna édesapját júniusban ítélték pénzbüntetésre, ám ez a büntetés az ügyészség szerint túlságosan enyhe, így fellebbezést nyújtottak be. Úgy tudjuk, az ügy iratai már az illetékes bíróságon vannak, ahol nemsokára jogerős döntés születhet. 

Nemsokára másodfokú határozatot hozhat a szexuális zaklatással vádolt Donáth László ügyében a Fővárosi Törvényszék. A volt MSZP-s politikust, evangélikus lelkészt legutóbb júniusban mondta ki a II. és III. Kerületi Bíróság első fokon bűnösnek kétrendbeli, folytatólagosan elkövetett szeméremsértés, valamint testi sértés vétségében. 

A vád szerint ugyanis még 2019-ben több alkalommal szexuálisan zaklatta, fogdosta és egy vita hevében fojtogatta is az általa vezetett szeretetház egyik dolgozóját. A momentumos EP-képviselő, Donáth Anna édesapját a bíróság mindezekért egymillió forintos pénzbírsággal sújtotta.

Az évek óta húzódó eljárásban ez utóbbi már a második elsőfokú ítélet, ugyanis Donáthot először tárgyalás megtartása nélkül, büntetővégzésben ítélte a bíróság két és fél év felfüggesztett szabadságvesztésre.

Az egykori szocialista politikus azonban tárgyalás megtartását kérte, abban a perben pedig csak becsületsértésben találták bűnösnek, a szeméremsértés esetében az eljárást megszüntették. Donáth büntetését emiatt jelentősen enyhítették: csupán hatszázezer forint pénzbüntetést szabtak ki rá.

Túlságosan enyhének tartják Donáth büntetését

Az ügyészség az ítélet hatályon kívül helyezését kezdeményezte, a Fővárosi Törvényszék pedig helyt adott az ügyészségi indítványnak, hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és új eljárás lefolytatására kötelezte a bíróságot. 

Így jutottunk el a legutóbbi, idén júniusi határozatig, ami ellen a védelem és a vádhatóság is fellebbezett. Az ügyészség álláspontja az, hogy a pénzbüntetés nem bír elég visszatartó erővel, hiszen az, hogy a vádlott az ítélet szerint munkakörét és bizalmi viszonyát használta fel az elkövetéshez, fokozza a társadalomra való veszélyességet.

A vádhatóság ezért azt indítványozta, hogy a bíróság felfüggesztett fogházbüntetetésre ítélje Donáth Lászlót. A fellebbezések miatt az elsőfokú ítélet nem emelkedett jogerőre, az ügy a Fővárosi Törvényszéken folytatódik majd. Tőlük megtudtuk, hogy az eljárás iratait pár hete az elsőfokú bíróság felterjesztette a törvényszékre, ahol hamarosan kitűzik a per időpontját.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések