A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Fogytán az ukrán hadsereg: összeírják a mozgósítható a nőket, besorozzák az egyetemistákat, visszahozzák külföldről a férfiakat


Egy sor rendeletet adott ki az ukrán vezetés, amelyek azt a célt szolgálják, hogy minél szélesebb körből tudják feltölteni a nyári ellentámadás veszteségei miatt megfogyatkozott hadsereget. 

Az intézkedések egy része a hazai lakosságot érinti. Ezentúl kötelező lesz a nők katonai nyilvántartásba vétele Ukrajnában, elsőként 

az orvosi szférában dolgozókat és a gyógyszerészeket írják össze október 1-től.

A nők katonai nyilvántartásba vétele eddig önkéntes alapon történt, és nem járt utazási korlátozásokkal.

A nők összeírása már a háború kitörésekor is felvetődött, de akkor a kérdést végül egy évvel elhalasztották.

Mozgósítják a legalább egy diplomával már rendelkező, de a sorozás elkerülése érdekében újabb tanulmányokat megkezdő hadköteles diákokat is.

„Hadiállapot idején az alkotmány lehetővé teszi az állampolgárok szabadságjogainak korlátozását 

– idézte a Kyiv Independent Fegyir Veniszlavszkij parlamenti elnöki megbízottat, aki szerint Ukrajnában mintegy 60 ezer férfi használta fel az egyetemi tanulmányait arra, hogy elkerülje a mozgósítást.

„A Legfelső Tanács már nyilvántartásba vette azt a törvénytervezetet, amely lehetővé teszi a törvény ilyen kijátszásának a megakadályozását”

A kijevi Oktatási és Tudományos Minisztérium információi szerint 2019–2021-ben mintegy 40 ezer 25 éves vagy annál idősebb diák volt, miközben tavaly a számuk már elérte 106 ezret. 

„Egyes egyetemek nappali tagozatra toboroznak fizetős diákokat, lehetővé téve a már diplomával rendelkező hadkötelesek felvételét, hogy halasztást kapjak a mozgósítás alól” – mondta az elnöki megbízott.

Készülhetnek a hazatoloncolásra a külföldre menekült ukrán sorkötelesek is.

„Az ukrán bűnüldöző szervek a világ szinte bármely országában kérhetik azoknak a személyeknek a kiadatását, akik hamisított orvosi igazolásokkal utaztak külföldre, hogy Ukrajnában felelősségre vonhassák őket” – jelentette be David Arahamija, a Nép Szolgája kormányzó párt parlamenti frakcióvezetője.

A képviselő szerint „akik illegálisan hagyták el Ukrajnát, vesztegetésért, okirat-hamisításért és a mozgósítás kijátszásáért fognak felelni a törvények szerint”.

Az elhíresült „monacói zászlóalj” botrányáról mi is beszámoltunk, miután kiderült, hogy az orosz oligarchák helyét egyre inkább ukrán milliárdosok vették át a francia Riviérán.

Volodimir Zelenszkij elnök nemrég elrendelte, hogy a korrupciós esetek miatt ellenőrizzenek újra minden katonaorvosi mentességet, különösen azokét, akik ilyen papírok birtokában hagyták el Ukrajnát.

A német Bild már össze is számolta a Németországban tartózkodó ukrán sorköteles korú állampolgárokat. 

A lap becslése szerint több mint 160 ezer ilyen ukrán menekült tartózkodik Németországban, ami megfelel a jelenlegi ukrán haderő személyi állományának közel felének.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések