A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ezer méter mélyen operálta meg a magyar orvos az amerikai barlangászt


Kásler Miklós, az emberi erőforrások volt minisztere gratulált annak a magyar orvosnak, aki egy kilométer mélyen operálta meg Mark Dickey amerikai barlangászt a törökországi Morca-barlangban. A barlangkutató szombaton délután indult el a felszín felé hordágyon, és vasárnapra már a 700 méteres mélységet is elérte. 

Mint a Napi Újság is megírta, a Magyar Barlangi Mentőszolgálathoz szeptember 2-án, szombaton késő este érkezett a segítségkérés Törökországból, és a magyar csapat volt az első, amely a Taurus-hegységben lévő Morca-barlanghoz érkezett. Egy 40 éves amerikai barlangkutató, Mark Dickey ezerméteres mélységben lett rosszul, gyomor- és bélrendszeri vérzés lépett fel nála, és önerőből képtelen volt feljutni a felszínre.

A magyar orvosi csapat vasárnap megkezdte az életveszélyes állapotban levő barlangkutató életmentő egészségügyi ellátását. A csoport 1040 méter mélyen olyan ellátópontot állított fel, ahol intenzív terápiás ellátásban tudták részesíteni a sérültet, és a gyógyszeres kezelés mellett vértranszfúziót is végre tudtak hajtani. 

Horváth Richárd, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat vezetője az M1 Ma este című műsorában elmondta, hogy a kórtermi körülmények között sem egyszerű beavatkozást a Magyar Barlangi Mentőszolgálat önkéntese végezte.

Olyan szakorvos tudott lemenni, aki egyébként barlangászik, és ezer méter mélyre lejutva még mindig alkalmas arra, hogy beavatkozzon. Egy olyan orvosi segítőcsoport ment vele, akik a felszereléseiket is levitték, és ott meg tudta teremteni azokat a feltételeket, amikkel ő dolgozni tud – fogalmazott a Magyar Barlangi Mentőszolgálat vezetője.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások volt minisztere a közösségi oldalán gratulált a beavatkozáshoz. A Magyarságkutató Intézet főigazgatója a Facebook-oldalán azt írta: Egy kilométer mélyen magyar orvos operálta meg a bajba került amerikai barlangászt Törökországban. Elismerésem a kórtermi körülmények között sem egyszerű beavatkozás sikerességéért!

Vasárnapra már 700 méteres mélységig felhozták a neves amerikai barlangkutatót, aki a múlt hétvégén gyomor-bél rendszeri vérzést kapott, és 1040 méteres mélységben rekedt – közölte a Török Barlangászati Szövetség (TMF) az X közösségi oldalon.

Dickey kimentése nemzetközi mentőakció keretében folyik, ebben török szervezetek mellett magyar, horvát, olasz, bolgár, szlovén és lengyel csapatok is részt vesznek. A felszínre hozatal szombat délután kezdődött meg.

A 40 éves férfi és kísérői vasárnap hajnalban érték el a 700 méter mélyen található első tábort. A pihenést és a szükséges orvosi ellátást követően a TMF közlése szerint Dickey vasárnap délelőtt folytatta az útját a felszín felé, továbbra is hordágyon.

A következő nagyobb megálló 500 méter mélyen fekszik.

A magyar csapat előreláthatólag majd 400–500 méteres mélység között veszi át a beteget. Egy magyar–horvát közös csapat egészen a barlang 100-150 méteres szintjéig tervezi szállítani a hordágyat. E szakasz rengeteg kisebb és 3 nagyobb aknát tartalmaz, a legnagyobb akna mélysége 60 méter – írja az Index. 

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések