A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egyre nagyobb a feszültség Bulgária és Oroszország között


Egyre jobban fokozódik a konfliktus az EU- és NATO-tag Bulgária, valamint annak régi történelmi pártfogója, Oroszország között – írja a Mandiner. 

Bulgáriát jelenleg a progresszívek és a jobbos GERB kényszerházasságából született, szakértőinek is mondott kormányzat vezeti, élén Nikolaj Denkovval, aki majd hamarosan átadja a helyét a megállapodás alapján Mariya Gabriel jelenlegi külügyminiszternek, aki az európai politikai intézményekben pallérozódott az elmúlt években.

A bolgár kormány folytatja az előző, liberális-progresszív kormányzat határozottan nyugatos irányvonalát, és az elmúlt hetekben minden korábbinál nagyobb feszültség alakult ki Bulgária és Oroszország között.

Az elmúlt években folyamatos kormányválságok sújtották Bulgáriát, amik nem elválaszthatók a „nyugatos” és „oroszos” érdekkörök vetélkedésétől sem. Bojko Boriszov GERB pártja ugyan az Európai Néppárt stabil tagja, de ők sem jönnek ki jól az egyenesen Amerikából érkezett, erős nyugati támogatottsággal bíró új, liberális progresszív pártokkal; a régi szocialisták és más szereplők pedig kisebb-nagyobb mértékig „megértőek” maradtak az orosz érdekekkel szemben is.

Rumen Radev jelenlegi államfő is mérséklő erőként száll szembe a Bulgáriát az elmúlt években kormányzó nyugatos-progresszív pártokkal.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések