A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bírósági ülnököket keresnek Egerbe a fiatalkorúak elleni eljárásokhoz


Várják az ülnökök jelölését, az egri közgyűlés választja majd ki őket, hívta fel a figyelmet az önkormányzat közleménye. 

Az Alaptörvény szerint meghatározott ügyekben és módon nem hivatásos bírák is részt vesznek az ítélkezésben, ezért várják a polgárok jelentkezését. Ugyanis a köztársasági elnök 2023. szeptember 1. és november 30. közötti időszakra soron kívüli ülnökválasztást tűzött ki, így az Egri Járásbíróságra 4 embert kell választania az egri közgyűlésnek, fiatalkorúak elleni büntetőeljárásba – hívta fel a figyelmet az egri önkormányzat. Közleményük szerint az ülnökök megbízatása 4 évre szól, a korábban megválasztott ülnökök megbízatása az új választástól számított 30 nap elteltével jár le.

Ülnöknek az a 30. évét betöltött magyar állampolgár választható meg, aki nem áll a cselekvőképességet érintő gondnokság, vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, továbbá büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt sem. Az ülnök nem lehet tagja pártnak, és politikai tevékenységet nem folytathat. A fiatalkorú elleni büntetőeljárásban ülnökként kizárólag pedagógus, pszichológus, vagy a család-, gyermek- és ifjúságvédelmi szolgáltatás, gyámügyi igazgatás keretében az ellátottak gyógyítását, ápolását, foglalkoztatását, fejlesztését, ellátását, nevelését, gondozását vagy szociális segítését, a gyermek sorsának rendezését közvetlenül szolgáló, egyetemi vagy főiskolai végzettséghez kötött munkakörben dolgozó vagy korábban dolgozó személy vehet részt.

Az ülnököket a bíróság illetékességi területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgárok, a bíróság illetékességi területén működő helyi önkormányzatok és az egyesületek jelölik. A fiatalkorúak büntetőügyeiben eljáró bíróság pedagógus ülnökeit a bíróság illetékességi területén működő alapfokú és középfokú nevelési-oktatási intézmények tantestületei jelölik, a nem pedagógus ülnökeit az egyesületek, a foglalkozásuk szerinti érdek-képviseleti szervek, valamint őket foglalkoztató, vagy korábban foglalkoztató szervezetek jelölik. A tantestületek nyugdíjas, állományukba már nem tartozó pedagógust is jelölhetnek.

A jelölt a jelölés elfogadását követően haladéktalanul, az ülnökké történő megválasztására jogosult képviselő-testület részére hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal igazolja büntetlen előéletét és hogy nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt. (A jelöléshez ezen speciális feltételt is igazoló erkölcsi bizonyítványt kell igényelni.) A fiatalkorúak büntetőügyeiben eljáró bíróság nem pedagógus ülnökjelöltjének az ülnökké történő megválasztására jogosult képviselő-testület részére igazolnia kell továbbá a megválasztásához szükséges adatokat és tényeket.

Ha a jelölt igazolási kötelezettségét elmulasztja, ülnökké megválasztani nem lehet. Egy jelölt kizárólag egy bírósághoz választható meg ülnökké. A jelöléshez a "Bírósági ülnökké jelölés" nyomtatvány, míg a bírósági ülnöki tevékenységre jelölt személynek a „Nyilatkozat bírósági ülnökké jelölés elfogadásáról” nyomtatvány, illetve „A bírósági ülnökök jogai és kötelezettségei” tájékoztató a Eger Polgármesteri Hivatal Jogi és Hatósági Irodáján igényelhető, illetve a www.eger.hu honlapról letölthető.

További felvilágosítás a 36/523-787-es telefonszámon Dr. Gubala-Mentusz Dorottya ügyintézőtől kérhető. A kitöltött nyomtatványokat, illetve a hatósági erkölcsi bizonyítványt a hatósági irodán kell leadni legkésőbb 2023. október 20.-ig.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések