A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az Európai Parlamentben azon okoskodnak, hogy autópályán csak B+ kategóriás jogsival lehessen 130-al közlekedni


Nem lesz elég a B kategóriás jogsi a személyautó vezetéséhez, autópályán csak 110-zel lehet hajtani: most tárgyalják a súlyos módosításokat -írta meg a blikk.hu. 

Súlyos pénzügyi és adminisztrációs terhet ró az autósokra, ha megvalósul az az uniós szakbizottsági jelentéstervezet, amelyet az Európai Parlament tárgyal. A tervezet a B kategóriás jogosítványt osztaná meg B és B+ kategóriára. Ha elfogadják, az súlyosan érint majd minden autóst, ráadásul sok pénzbe kerül.

Ez azt jelentené, hogy a sima B kategóriás jogosítvánnyal nem lehetne 1,8 tonna feletti személyautót vezetni, azaz a sima B-jogsisok elesnének az 1,8-3,5 tonna közötti tömegű járművek vezetésétől. Ilyen autót csak B+-os jogosítvány birtokában lehetne vezetni. Ráadásul sima B kategóriás jogosítvánnyal autópályán csak 110 kilométeres óránkénti sebességgel lenne jogosult autót vezetni a sofőr, a 130-hoz már B+ kellene.

Az Economix cikke szerint a javaslat elfogadása esetén az uniós polgároknak két jogosítványt kellene megszerezniük, így duplázódnának a költségek és az adminisztratív terhek, sőt, új vizsgát is kellene tenniük a jelenlegi hivatásos járművezetőknek és üzemeltetőknek.

Az érdekképviseletek szerint leginkább az elektromos autók tulajdonosait érintené rosszul a szabály, ha elfogadja azt az Európai Parlament. Ezek az autók ugyanis jellemzően nehezebbek, viszont ez elrettentené az embereket az elektromos autók vásárlásától, ami veszélyt jelentene a környezetvédelem szempontjából is.

Deli Andor fideszes EP-képviselő a tervezet kapcsán azt mondta, szerinte az uniós döntéshozók feladata az európai polgárok segítése és a jogszabályok egyszerűsítése lenne, nem pedig újabbnál újabb adminisztratív és pénzügyi terhek kivetése. Az Európai Parlament Deli szerint meg is kezdte a vezetői engedélyekre vonatkozó irányelv-módosítási javaslat megvitatását.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések