A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A koszovói kormányfő szerint a békés út nem járható


Emeli a tétet a koszovói kormányfő, a jövő heti brüsszeli csúcstalálkozó előtt egyre komolyabb hangot üt meg Szerbiával szemben. Mint arról már korábban beszámoltunk, az Európai Unió közvetítésével ül ismét egy asztalhoz Albin Kurti és Alekszandar Vucsics szerb államfő. 

A találkozójuk célja az lenne, hogy normalizálják a két ország viszonyát, ehelyett viszont szópárbaj zajlik mindkét fél részéről. A szerb elnök szerint Albin Kurti rezsimje nap mint nap nem foglalkozik mással, csak a szerbek üldözésével, míg a pristinai fél most elvetetné a szabad utazás lehetőségét a szerbektől.

A koszovói miniszterelnök beszólt a Nyugatnak is. Kurti szerint ugyanis túl puha a hozzáállásuk Szerbiához, s ehelyett inkább büntetőpolitikát kellene alkalmazniuk Belgráddal szemben – írja a Kosovo Online hírportál. A kormányfő egy észt médiumnak nyilatkozva úgy fogalmazott, Belgrádot kényszeríteni kell, hogy végrehajtsa az ohridi megállapodást.

Az Európai Uniónak azzal kell megfenyegetnie Belgrádot, hogy ismét vízumkötelezettséget vezet be ellene. Ebben az esetben ők azonnal végrehajtanák a megállapodást, mert nem szeretnék elveszíteni a vízum nélküli szabad mozgás lehetőségét – mondta Kurti.

Szerinte az Amerikai Egyesült Államok üzenete az kell legyen, hogy nem szabad magától értetődőnek venni Szerbia demokratikus Nyugatról való támogatását. Albin Kurti hozzátette, a Nyugatnak meg kellene fontolni a közvetlen külföldi befektetések törlését is. 


Úgy gondolom, hogy szigorú intézkedéseket kell hozni Szerbiával szemben a külföldi befektetésekkel kapcsolatban. Ha kivonulással fenyegetnék őket, Szerbia azonnal fegyelmezetten viselkedne, és végrehajtaná a megállapodásunkat – mondta az albán politikus.

Kurti megerősítette, hogy országa élvezi az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok támogatását, de rögtön kritizálta is Brüsszelt és Washingtont. Szerinte hiba, hogy békés úton szeretné a Nyugat Szerbiát Oroszországról leválasztani. Szerbiát lágyan akarják kihúzni Oroszországból, nem pedig ostorral. Ez így nem megy – nyilatkozta a koszovói miniszterelnök.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések