Hirdessen itt

A koleszterinszintet szabályozó béta-glükán


A béta-glükán egyik legjobb forrása nem más, mint a gombák. Amennyiben rendszeresen fogyasztunk gombát és béta-glükánban gazdag táplálékokat, úgy csökkenhet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának az esélye. 

Egyes kutatási eredmények pedig azt mutatják, hogy a béta-glükán nagyon eredményesen csökkenti a magas koleszterinszintet, illetve rákellenes hatással is rendelkezik, valamint segíthet a cukorbetegség megelőzésében.

Ha nem szeretjük a gombát, más módon, például gabonafélékkel is bevihetjük a szervezetünkbe a béta-glükánt, ugyanis az árpa és a zab gazdag forrása ennek a hasznos tápanyagnak.

A béta-glükán tehát nagyon jót tesz a bélrendszer egészségének, mivel elősegíti az úgynevezett jó bélbaktériumok elszaporodását. Nemcsak antimikrobiális hatással rendelkezik, hiszen a koleszterinszintet is nagyon eredményesen csökkenti, ezen kívül azt is megállapították ezzel a tápanyaggal kapcsolatban, hogy rendszeres fogyasztása csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának az esélyét.

Amennyiben rendszeresen fogyasztunk béta-glükán-kiegészítőt vagy béta-glükánban gazdag táplálékokat, akkor a gyomor és a bélrendszer egészségét védjük, illetve még a gyulladás is csökkenni fog a szervezetben, és egyes feltételezések szerint még a vastagbélrákkal szemben is védelmet élvezhetünk.

A béta-glükán még a bőr állapotát is javítani tudja. Nagy szerepe van a szabad gyökök semlegesítésében, ily módon nem alakul ki oxidatív stressz, amelynek köztudottan nagy a sejtkárosító hatása. Lássuk is, milyen további előnyei vannak a béta-glükánnak!

Amennyiben csökkent immunfunkcióval rendelkezünk vagy sokszor ér bennünket fizikai és érzelmi stressz, úgy gyakran tapasztalhatunk extrém fáradtságot. A béta-glükán azonban segíthet a fáradtság a leküzdésében.

A béta-glükán sokféle bőrbetegség esetén is védelmet jelenhet számunkra. Ilyen például az ekcéma, a pikkelysömör, de még a fekélyeket és a sebeket is nagyon hatékonyan kezeli. Nem mellesleg késlelteti az öregedési folyamatokat, többek között a mélyebb ráncok megjelenését.

A béta-glükán fokozza a jóllakottságérzetet, ezzel pedig jelentősen lecsökkenti az elhízás kockázatait.

A béta-glükán aktívan részt vesz a vércukorszint szabályozásában, és védelmet jelenthet az inzulinrezisztenciával, illetve a 2-es típusú cukorbetegséggel szemben.

A béta-glükánra abban az esetben is számíthatunk, ha szeretnénk csökkenteni a magas koleszterinszintünket és a magas vérnyomásunkat.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések