A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Vučić: A Nyugat minden ereje ellenére nem tudja legyőzni Oroszországot


A konfliktus könnyű befejezése nincs a láthatáron


Hiábavaló minden nyugati erőfeszítés, hogy segítsenek Ukrajnának a harctéren győzedelmeskedni Oroszország felett – jelentette ki csütörtökön Aleksandar Vučić szerb elnök, aki béketárgyalásokra szólította fel Moszkvát és Kijevet – írja az oroszhírek.hu.

A Happy TV-nek nyilatkozva Vučić kijelentette, hogy bár a nyugati országok masszív katonai segítséget nyújtanak Ukrajnának, „most már világos, hogy nincs semmi értelme”, és a konfliktus könnyű befejezése nincs a láthatáron.

„Fárasztó háború folyik, és a Nyugat minden ereje ellenére Oroszországot nem fogják legyőzni a csatatéren” – vélekedett a szerb vezető.

Vučić megjegyezte, hogy bár „nem biztos benne, hogy Oroszországnak politikai értelemben mi haszna származik belőle”, a legjobb eredmény az Oroszország és Ukrajna közötti tűzszünet lenne.

„Látom, hogy néhány arab országból kezdeményezések érkeznek, remélem, hogy valami közelebb visz minket a békéhez” – mondta az elnök, hozzátéve, hogy az ellenségeskedések beszüntetése Joe Biden amerikai elnöknek is érdekében állna, akit 2024-ben újraválaszthatnak.

„A gazdaság azonnal fellendülne, az energiaárak drámaian csökkennének, minden sokkal könnyebb lenne. Szerintem tudja, hogy az amerikai választásokon a gazdaság a kulcskérdés” – mondta Vučić.

Azt is kijelentette, hogy ugyanez igaz lenne Oroszországra és Ukrajnára is, amelyek az elnök szerint kimerültek, bár megjegyezte, hogy Moszkva „jobban bírja a nyugati szankciókat, mint sokan várták”.

Júniusban a szerb államfő az ukrajnai konfliktus esetleges eszkalálódására figyelmeztetett, mondván, hogy Kijev sokat hangoztatott ellentámadása – amely Oroszország szerint nem ért el eredményt – erős választ válthat ki Moszkva részéről.

Vučić megjegyzései a közelmúltban Dzsiddában megrendezett csúcstalálkozót követően hangzottak el, amelyen mintegy 40 ország tisztviselői vettek részt. Bár a listán szerepelt Ukrajna néhány nyugati támogatója, például az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság, valamint Moszkva partnerei a BRICS-csoportból (Brazília, India, Kína és Dél-Afrika), maga Oroszország nem kapott meghívást. Moszkva azzal érvelt, hogy részvétele nélkül minden béketárgyalás értelmetlen.

Bár a csúcstalálkozó nem zárult hivatalos közleménnyel, a Wall Street Journal beszámolója szerint Ukrajna tartózkodott a békeformulájának erőltetésétől, amely az orosz csapatok kivonását követeli meg minden olyan területről, amelyet Kijev sajátjának vall. Ukrajna azonban tagadta, hogy feladta volna tervét, amely elutasít minden kompromisszumot a területére vonatkozóan.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések