Hirdessen itt

Volt lengyel külügyminiszter: Ma nem Magyarországgal, hanem Romániával építenék szövetséget


Erős szavakat mondott Witold Waszczykowski. 

A Wprost című lapnak adott interjút az egykori külügyminiszter. Arra az újságírói kérdésre, hogy hogyan értékeli a lengyel külpolitika jelenlegi egyensúlyát Magyarországgal szemben, az egykori külügyminiszter úgy válaszolt, hogy szerinte Orbán Viktor egyértelműen barátságosabb nyelvet beszél Oroszországgal, mint az Európai Unió többi tagja.

„Hadd emlékeztessem Önöket arra, hogy miniszterként a Magyarországgal fenntartott kapcsolatokat egyensúlyoztam a Romániával és Törökországgal fenntartott kapcsolatok között. Igyekeztem párbeszédet kialakítani Svédországgal is. Ma, ha lenne ilyen lehetőségem, nem Magyarországra, hanem Romániára, Törökországra és Skandináviára építenék egy komoly gazdasági és védelmi szövetséget.”

 – fogalmazott Waszczykowski,aki szerint ebben a formában Lengyelország aktívan közvetíthetett volna Svédország és Törökországközött Svédország NATO tagságát értintő vitában. 

„Szerintem túl nagy jelentőséget tulajdonítunk Budapestnek. Érthető módon megpróbáltuk elsajátítani Orbántól azt, hogy hogyan lehet megszerezniés megtartani a hatalmat. Hasonló történelmi tapasztalataink vannak, hihetetlen barátságunk...” – tette hozzá.

Waszczykowski szerint Magyarország retorikája elfogadhatatlan. „Budapest felfüggesztette a Visegrádi Csoportban történő együttműködést, politikai kapcsolataink lehűltek. De Magyarország az Oroszország felé tett kétértelmű lépései ellenére támogatja az EU szankciós politikáját. 

Ezért nem adhatjuk fel teljesen a magyar kapcsolatainkat. Dolgoznunk kell, el kell magyaráznunk a magyaroknak nekik a Moszkvából érkező fenyegetéseket, és türelmesnek kell lennünk velük szemben. Hátha Orbán Viktor előbb-utóbb visszatér a kelet-közép- európai regionális együttműködéshez” – jelentette ki az egykori külügyminiszter.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések