A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lepukkant német kormánygépek: ezúttal a külügyminiszter járata robbant le


Már-már komikus, milyen silány állapotban vannak a német kormánygépek. Az Annalena Baerbock külügyminisztert szállító repülő néhány órán belül kétszer hajtott végre kényszerleszállást Abu-Dzabiban, de a korábbi és jelenlegi német kormánytagok közül többekkel is történt hasonló az elmúlt években. 

Ausztráliába, Új-Zélandra és Fidzsire látogatott volna Annalena Baerbock német külügyminiszter, de csak az Egyesült Arab Emírségek fővárosáig, Abu-Dzabiig jutott, mert az őt szállító kormánygépnek kényszerleszállást kellett végrehajtania, ráadásul 24 órán belül kétszer is. Ráadásul a külügyminiszter és delegációja ennyivel sem úszta meg, még a reptéri busz is meghibásodott.

„Nem vicc. Először a kormánygép, aztán a busz romlott el. Ilyet kitalálni sem lehet” − írta az egyik német újságíró a közösségi médiában – amit a Magyar Nemzet szúrt ki.

A hírek szerint az első alkalommal a gép fékszárnya hibásodott meg, ezért kellett visszatérnie Abu-Dzabiba. A biztonságos leszállás érdekében 80 tonna kerozint engedtek ki a tenger felett. Jó pár órával később a kormánygép ismét felszállt – ám ezúttal sem jutott messzire. Mivel egyelőre nem sikerült tisztázni a hiba okát, bizonyosnak látszik, hogy Baerbock ezzel a géppel nem jut el Ausztráliába – írja ZDF tudósítása.

A zöldek külügyminiszterének nem ez az első ilyen kalandja, májusban Katarban ragadt, amikor az őt szállító gép egyik kereke megsérült. A német kormánygépek komikusan sokszor hagyják cserben magas rangú utasaikat, a fiaskók hosszú sorát a Politico hírportál szedte csokorba.

2015-ben Angela Merkel akkori kancellárt érte kellemetlen meglepetés, amikor a kényelmes magángép helyett egy katonai teherszállítóval kellett Indiába utaznia, kevésbé fényűző körülmények között.

2017-ben Ursula von der Leyen akkori védelmi miniszter, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke járt pórul, amikor az egyébként vadonatúj gép motorprobléma miatt nem tudta őt hazaszállítani litvániai látogatásáról. Végül némi késéssel és egy jóval régebbi géppel jutott vissza Berlinbe.


2018-ban Olaf Scholz akkori pénzügyminiszter, most kancellár indult volna haza a Nemzetközi Valutaalap (IMF) indonéziai üléséről, de a gép egyes vezetékeit patkányok rágták meg, így a felszállásból nem lett semmi. Scholznak végül kereskedelmi járattal kellett hazarepülnie, delegációja nagy része pedig Balin ragadt a gép megjavításáig.

Alig egy hónappal később Scholz Angela Merkellel repült a Buenos Aires-i G20-csúcsra – illetve csak repültek volna, a gépnek ugyanis a kommunikációs rendszer meghibásodása miatt kényszerleszállást kellett végrehajtania Kölnben. 

A kancellár és a pénzügyminiszter végül az Iberia légitársaság menetrend szerinti járatával érkezett meg Argentínába, ami nem volt éppen a legszerencsésebb belépő, ráadásul el is késtek az eseményről.

2019 igazi fekete év volt a német kormánygépek számára. Az akkori védelmi miniszterért, Heiko Maasért a légierőnek kellett tartalék gépet küldenie Maliba, miután az első légijármű futómű-hidraulikája felmondta a szolgálatot.

Gerd Müller akkori fejlesztési miniszter charter járattal volt kénytelen Malawiból Zambiába repülni, miután a gépe a földön ragadt. Miután a kormánygépet megjavították, Müller után repült Zambiába, a landolásnál azonban ismét probléma adódott, így a miniszter végül egy újabb charterjárattal jutott vissza Németországba.


Még ugyanabban az évben afrikai körútra indult volna Frank-Walter Steinmeier akkori külügyminiszter, jelenlegi német elnök, azonban még a berlini felszállásnál felrobbant az egyik kerék, így Steinmeier csak ennek kicserélése után indulhatott el.

Baerbock idei májusi kalandján túl pedig a június sem telt eseménytelenül a berlini tisztségviselők számára: Siemtje Möller, a védelmi minisztérium államtitkára a legkisebb kormánygéppel utazott Nigerbe, ahol azonban – feltehetően a hőség miatt – a repülő több ablaka megrepedt, így a delegáció kénytelen volt kereskedelmi járattal hazatérni – zárja összeállítását a Politico.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések