A kefir az erjesztett táplálékok listáját színesíti. A kefirnek nagy szerepe van az immunrendszer erősítésében, ezen kívül nagyon hatékonyan javítja az emésztőrendszeri problémákat, illetve olyan tápanyagokkal van töltve, amelyek a csontok erősítését is megtámogatják.
Amennyiben gyulladás alakult ki a szervezetünkben, akkor fogyasszunk kefirt, ugyanis nagyon hatékony a gyulladás csökkentésében. Ezt oly módon teszi, hogy csökkenti azoknak a citokineknek a termelődését, amelyek gyulladást keltenek az emberi szervezetben.
Ha gondok vannak az emésztésünkkel, akkor még elaludni is sokkal nehezebb. A kefirnek nagy szerepe van a bélflóra helyreállításában, ily módon a bélrendszeri problémák megszüntetésében. Nem mellesleg triptofánban is bővelkedik, ami szintén sokkal jobb alvást eredményez.
A kefirrel kapcsolatban megállapították a vizsgálatok során, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő személyeknél eredményesen csökkenti a vércukorszintet, ráadásul még a vesék egészségét és a vesefunkciókat is képes javítani.
Ahhoz, hogy mindig energikusak maradjunk, a testünknek szüksége van B12-vitaminra is. Ha szeretnénk fokozni az energiánkat és szeretnénk leküzdeni a fáradtságunkat, akkor fogyasszunk rendszeresen kefirt, hiszen gazdag forrása a B12-vitaminnak.
A kefir nagyon hatékony a magas húgysavszint csökkentésében is, amivel pedig a köszvény kialakulásának kockázatai csökkennek jelentősen.
A kefir egy olyan neurotranszmitter termelődését is megtámogatja, amely nemcsak a kognitív funkciókat javítja, hanem még a szorongás leküzdésében is a segítségünkre lehet.
A kefir nemcsak jó kalciumforrás, de K-vitamint és más olyan hasznos tápanyagokat is tartalmaz, amelyek támogatják a csontok egészségét. A kefir olyan bioaktív vegyületekben is bővelkedik, amelyek segítenek a kalcium felszívódásában, ezzel pedig a csontok degeneratív betegségei előzhetők meg.
A kefir tehát probiotikumokban bővelkedik, így sok betegség tüneteinek a csökkentésében lehet a segítségünkre. Például ilyen a Crohn-betegség, a gyomor- és bélrendszeri betegségek és az irritábilisbél-szindróma.
A kefir rendszeres fogyasztásával helyreáll a bélflóra egyensúlya, ami nemcsak az immunrendszeri egészséget biztosítja, hanem a bőr számára is rendkívül jót tesz. A kefir pozitívan hat a kötőszövetekre és felgyorsítja a bőr gyógyulási folyamatait.
A tejtermékek – beleértve a kefirt is – jó fehérje-, zsír- és szénhidrátforrásnak számítanak. A kefir tartalmaz még A-, K-, D-, illetve B-vitaminokat, ásványi anyagokat, különösen kalciumban gazdag.
A kefir jótékony baktériumokban is bővelkedik. Ezek a mikrobák felelősek olyan bioaktív vegyületek előállításáért, amelyek számos előnnyel vannak az egészségünkre, az emésztés javításától a koleszterinszint csökkentéséig.
A kefirben található baktériumok védelmet nyújthatnak a fertőzésekkel szemben. Ezt úgy teszik, hogy gátolják a szalmonella, a Helicobacter pylori és az E. coli baktériumok növekedését.
A krónikus gyulladás számos betegséget generálhat, beleértve az irritálisbél-betegséget és a reumatoid artritiszt is. A probiotikumok gyulladáscsökkentő hatásairól azonban számos tanulmány számolt már be.
A kefir fokozza a bél immunitását és enyhíti az allergiával és az asztmával összefüggő gyulladásos választ.
Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek
0 Megjegyzések