A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ujhülye delirál: "a Fidesz a saját programját is szembe köpte"


Vasárnapi nyílt levelt írt a szocialistáknak is kínossá vált Ujhelyi Istvánnak nevezett hajdani szegedi karrierista, ma pedig immáron politikai szélhámos. Sem kedvünk, sem helyünk, hogy a hosszúra nyújtott értkezést teljes egészében leközöljük, aki akarja, a cikkünk végén elolvassa. Csak néhány gyöngyszem Ujhülyétől: 

„Szükségünk van az euróra, az annak bevezetéséhez szükséges maastrichti konvergencia-kritériumokat pedig nem vitatni, hanem teljesíteni kell – egy ilyen mondatért manapság a kormánypárti nyilvánosság megmondói egyből hazaárulónak és nemzetellenesnek kiáltanának ki, pedig csak a Fidesz máig utolsó írásos választási programjából idéztem.

Nem először forgatom ezt az igencsak testes művet («Igen, Magyarország többre képes!») és nemcsak azért, mert azóta a Fidesznek egyáltalán nem voltak írásba foglalt vállalásai, hanem mert tökéletes ellentétje mindazoknak az elveknek és céloknak, amelyeket az orbáni rendszer most épp magáénak vall.

Haladni a korral, vagy belátni korábbi hibákat persze nem bűn; sőt, egy politikustól talán még erény is. Alapvető elveket és értékeket hatalomra kerülve megtagadni és pontosan annak ellenében cselekedni viszont – na, az már gerincroppantó.

Nemcsak azért teszem újra asztalra az euró kérdését, mert EP-képviselőként régóta a szívemen viselem az ügyet, vagy mert épp ezen a héten volt a hetvenhetedik évfordulója a forint bevezetésének, hanem mert épp a napokban jutott el Varga Mihály pénzügyminiszter is végre odáig, hogy egy interjújában kimondja: gondolkodni kellene az euró bevezetésén. Hát, gratulálok, Isten hozta Önöket, kedves fideszes urak a hajlításmentes valóságban!

A több mint egy évtizede teljes felhatalmazással és alkotmányozó többséggel bíró Orbán-kormány pénzügyminisztere egész pontosan azt mondta, hogy nem kell persze kapkodni, de ideje lenne elgondolkodni a közös valuta bevezetésén, hiszen – mint fogalmazott – «már akkor is egyszerűbb lett volna a tavalyi év, ha az euró előszobáját jelentő, ERM-2 rendszer tagjai vagyunk». (...)

A közös valuta bevezetését az uniós csatlakozásunkkor szerződésben vállaltuk, vagyis annak használata és az arra való felkészülés nem egyéni döntés kérdése, legfeljebb a dátuma. Orbán Viktor ehhez képest többször is nyilvánvalóvá tette, hogy nem foglalkoznak ezzel a kérdéssel, különben is pfuj EU. Pedig még Orbán «jobbkeze», a jegybankelnökké tett Matolcsy György is többször jelezte, hogy ez nem kívánságműsor, ráadásul a magyar gazdaság számára is több előnnyel jár. (...)

Hogy mennyire álságos Orbánék magatartása ebben (is), tökéletesen példázza a hivatkozott fideszes program azon része, amelyet épp az euró mielőbbi bevezetésének szenteltek. Ebben leszögezik, hogy uniós csatlakozási követelmény volt a közös valuta bevezetése és mivel a Fidesz álláspontja szerint «jogkövető, hiteles tagállammá kell végre válnunk», ezért «mindent el kell követnünk annak érdekében, hogy következetes gazdaságpolitikával a lehető leghamarabb bevezethessük a közös valutát».

Ugye milyen érdekes mondatok ezek egy Fidesz-programban?! Van jobb is! Orbánék kijelentik, hogy ha ők kormányoztak volna tovább és nem egy szociáldemokrata-liberális kormányzat váltja le őket, akkor már 2007-ben euróval fizettünk volna Magyarországon. (...)

A Fidesz ellenzékben még pontosan jól látta, hogy «az euró mielőbbi bevezetésének előnyei nagyobbak, mint a hátrányai». 

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a kiépült rendszer bűneire. Négyszáztizenkilencedik alkalommal kongatom a harangokat és teszem fáradhatatlanul, ameddig szükség mutatkozik rá. Mert új esélyt kell adni a közös hazának."



Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések