A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Újabb bizonyíték utal arra, hogy Ukrajna hajthatta végre az Északi Áramlat elleni terrorcselekményt


A rendőrség és különböző oknyomozó portálok újabb fejleményekről számoltak be az Északi Áramlatot ért támadás ügyében. Közölték, egy ukrán kommandós csoport állhat a támadás mögött, ugyanis a szabotőrök a támadás előtt és azután is Ukrajnában tartózkodtak.

Mint arról mi is beszámoltunk, a 2022. szeptember 26-i robbanások jelentős károkat okoztak négy Északi Áramlat-vezeték közül háromban, amelyek megépítése 15 évig tartott. A robbantással megszakították a fő energiakapcsolatot Oroszország és a Nyugat között.

Annak ellenére, hogy Németország, Svédország és Dánia három vizsgálatot is folytat, még nem sikerült azonosítani az elkövetőt. A szeptemberi robbantások óta az Egyesült Államokat, Oroszországot, az ukrán titkosszolgálatokat és egy meg nem nevezett ukrajnai üzletembert hibáztatnak, de mindhárom ország határozottan tagadta a felelősségét.

A Zeit Online most arról ír, hogy a nyomok ismét Ukrajna felé vezetnek.

A jelentés szerint az Északi Áramlat szabotőrei ugyanis Ukrajnában tartózkodtak a támadás előtt és után is.

A nyomozók számos adatot elemeztek, IP-címeket azonosítottak, ami alapján úgy vélik, az elkövetők Ukrajnába menekültek a támadás után. 

A nyomozók azt gyanítják, hogy ukrán kommandósok állhatnak a támadás mögött.

Hozzátették, orosz hadműveletre semmi sem utal, valamint az sem világos, hogy az ukrán kormány tudott-e a műveletről.

Mint írtuk, egy korábbi holland hírszerzés szerint az ukrán fegyveres erők parancsnoka, Valerij Zaluzsnij tábornok irányította az északi áramlat elleni műveletet, amely az Andromeda nevű vitorláshajón utazó kis búvárcsapat részvételével zajlott volna 2022 júniusának közepén.

A holland hírszerző szolgálatok ezután feltehetően értesítették az Egyesült Államokat, akik a CIA-n keresztül felvették a kapcsolatot Ukrajnával, hogy figyelmeztessék őket. Nem sokkal később az Egyesült Államokat is megvádolták a támadással.

Több robbantást is terveztek

A Zeit információi szerint az ukrán erők egy másik vezeték megtámadását is tervezték. A Tagesspiel szerint a szabotőrök a Turkstream gázvezetéket is fel akarták robbantani. 

A német szövetségi hírszerzés (BND) állítólag nem tartotta túl hitelesnek a Turkstream elleni támadási terveket, mint ahogy eleinte az Északi Áramlatra vonatkozó terveket sem. A portál hozzátette, egyelőre nem világos, hogy a második robbantás végül miért nem valósult meg.

Belföld
 ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések