A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Több mint százezer ukrán menekült néz szembe azzal, hogy kitoloncolják Nagy-Britanniából


Parlamenti képviselők és civil szervezet sürgetik a kormányt 

A Nagy-Britanniába érkezett ukránok több mint felének 2025 szeptemberéig távoznia kell, ha a kormány nem cselekszik annak érdekében, hogy hosszú távú letelepedést biztosítson számukra – írta a Daily Telegraph több konzervatív parlamenti képviselőre és civil szervezetre hivatkozva – olvasható a Mandiner oldalán. 

Becslések szerint 2022 februárja óta 182 ezer 100 fő ukrán menekült érkezett az Egyesült Királyságba az Ukraine Family Program és a Homes for Ukraine program keretében, amelyet azért hoztak létre, hogy hároméves tartózkodást tegyenek lehetővé számukra.

Nagy részük a háború első hat hónapjában érkezett, így az ő tartózkodási engedélyük hamarosan le fog járni.

Mivel a konfliktus vége nem látszik, és a menekültek többsége nem hajlandó visszatérni, ezért több parlamenti képviselő is sürgetik Rishi Sunak kormányát, hogy tegyen valamit az ügy rendezése érdekében. 

Több politikus között Sir Robert Buckland is, aki Boris Johnson kabinetjének igazságügyi minisztere volt, azt sürgette, hogy biztosítsanak az ukránoknak állandóbb státuszt. Azt mondta, hogy a „különösen sürgős és példátlan helyzetre létrehozott rendszerek” további beavatkozást igényelnek. Buckland szerint létre kellene hozni  valamilyen „magasabb fokú biztonságot” nyújtó rendszert, amely ugyanakkor nem jelentene teljes állampolgárságot.

A Nemzeti Statisztikai Hivatal júliusi felmérése azt mutatta, hogy az ukrán felnőttek mintegy fele akkor is az Egyesült Királyságban kíván maradni, ha biztonságossá válik a visszatérés.

Kate Brown, a Reset jótékonysági szervezet vezetője rámutatott, hogy az elmenekült ukránok elkezdték újjáépíteni az életüket, angolul tanulnak és dolgoznak, a gyermekeik iskolába járnak.  A Reset együttműködött a kormánnyal a Homes for Ukraine programban.

„Az ukrajnai infrastruktúra teljesen megsemmisült” – mondta Stan Benesh, az Opora, az ukrán bevándorlást támogató brit székhelyű jótékonysági szervezet ügyvezető igazgatója. Még ha Ukrajna győzne is – mondta –, nem lenne elég erőforrás ahhoz, hogy mindenki visszatérhessen. 

A belügyminisztérium szóvivője a Telegraphnak elmondta, hogy a kormány felülvizsgálja a programokat, amennyiben azok meghosszabbítására az ukrajnai helyzet alakulásának megfelelően szükség lesz.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések