A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szent László lovas szobra fogadja már a nagyváradi várba betérőket


Lezárult a Szent László-szobor összeszerelése – immár a lovagkirály fogadja a nagyváradi várba betérőket. Böcskei László megyés püspök és Florin Birta váradi polgármester kedden megkoszorúzta a Deák Árpád szobrászművész mintája alapján elkészült, immár a végleges helyén álló szobrot, az avatás időpontjának kiközlését azonban továbbra is csak későbbre ígérik. 

„Miután a helyi tanács 425/2022.05.26. számú határozata alapján Nagyvárad önkormányzata, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, a Műemlékvédelmi Alapítvány és a Nagyvárad és Térsége Turizmusát Előmozdító Egyesület megállapodott abban, hogy együttműködnek a Szent László-szobor a nagyváradi várban történő felállítása érdekében, 2023. augusztus 28-án a Ronde Bosse Art Kft. képviselői befejezték a szobor összeszerelési munkálatait és felhelyezték azt a talapzatra” – tájékoztatott kedden a püspökség.

A déli órákban kiposztolt Facebook-bejegyzés tanúsága szerint Florin Birta, Nagyvárad polgármestere és Böcskei László püspök koszorút helyezett el a szobornál Szent László emlékének tiszteletére. Ezzel az új emlékmű, amely Deák Árpád elismert művész alkotása, bekerült Nagyvárad turisztikai körforgásába – írta meg az erdélyi Krónika hírportál.

Azt azonban továbbra sem lehet tudni, hogy az ünnepélyes szoboravatóra mikor kerül sor. Miután Böcskei László korábban a Krónika kérdésére azt közölte, hogy „a továbbiakban majd még lesz információ”, kedden is mindössze annyit jeleztek, hogy a szobor megáldására a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség által szervezett szertartás keretében kerül sor egy később meghirdetett időpontban.

Mint ismeretes, a szoborállítás ötlete még 2017-ben, Szent László szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából született meg. Ugyan a mostani helyválasztás mellett szól, hogy a vár szorosan kapcsolódik Szent László életéhez, a Körös-parti város lakosai 8000 aláírással nyomatékosítva is kérték, hogy a városalapító lovagkirály szobra a korábban az ő nevét viselő főtéren kapjon helyet, ám kérésüket Ilie Bolojan akkori polgármester elutasította.

Az 5,3 méter magas szobor Deák Árpád szobrászművész mintája alapján készült el, a bronzöntést Ovidiu Petroman végezte az Arad megyei Zimándújfaluban, az Artcast nevű műhelyben. A köztéri műalkotás elkészítésének költségeit a római katolikus püspökség vállalta, a talapzat megépítésének költségeit, illetve a szállítás és az elhelyezés kiadásait pedig a nagyváradi városháza állta.

A várban amúgy Szent László magyar királynak egykor két szobra is állt, a 14. századi álló és lovas szobor a híres kolozsvári Márton és György mesterek munkája volt, akik a prágai Szent György-szobrot is készítették.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések