A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Spiegel–ZDF: Ukrajna áll az Északi Áramlat felrobbantása mögött


A több mint két tucat oknyomózó újságíróból álló csoport újabb következtetésekre jutott. 

A német Der Spiegel és a ZDF közös oknyomozói cikkéből kiderül, hogy az Andromeda nevű 75 lóerős, robotpilóta nélküli hajóról telepíthették a bombákat az Északi-Áramlat gázvezetékre. A nyomozásban több mint huszonöt újságíró vett részt, és bár kezdetben úgy tűnt, lehetetlen lesz kigobozni a szálakat, a Der Spiegelen szombaton jelent meg az oknyomozó cikk „Minden nyom Kijevre mutat” címmel, amelyből fontos részletek derülnek ki a robbantással kapcsolatban. 

Az újságírók egy füles segítségével bukkantak az Androméda nyomára. A hajót a német szövetségi rendőrség fedezte fel januárban az észak-német Dranske városában.  Mikor átkutatták, a fedélzet alatti asztalon és a vécén is jelentős mennyiségű oktogént találtak, pontosan azt a robbanóanyagot, amivel a gázvezetéket felrobbantották.

Bár még mindig keringenek olyan elméletek, hogy az oroszok állhatnak a robbantás mögött, a holland katonai hírszerző ügynökség már korábban, 2022 júniusában figyelmeztette a német hírszerzést, hogy valami készül az Északi Áramlat ellen.

A terv szerint hat ukrán kommandós katonának kellett volna magukat hamis személyazonossággal álcázva egy hajót bérelni, speciális felszereléssel lemerülni a Balti-tenger fenekére, és felrobbantani a csöveket.

Ez összecseng azzal, hogy a német oknyomozók szerint is egy hat főből álló csoport követte el a támadást, akik hamis útlevéllel bérelték ki a hajót. Az információk szerint az emberek Valerij Zaluzsnij ukrán főparancsnoknak dolgoztak, és Volodimir Zelenszkij elnököt nem tájékoztatták a tervről. 

Ugyanakkor még mindig nem lehet kimondani, hogy „ezt Ukrajna államilag irányította” – mondta egy német szövetségi ügyész. „A nyomozás folyamatban van, nagy része még mindig titkos.”

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések