A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Politikai boszorkányüldözés Szlovákiában: leratóztatták Gáspár Tibort, a korábbi rendőrfőkapitányt


Tegnap letartóztatták Tibor Gašpar korábbi főrendőrt – délutánra elszabadultak a politikai indulatok Pozsonyban. Az országban szeptemberben előrehozott választásokat tartanak.


Tibor Gašpar pénteki őrizetbe vétele és Norbert Bödör meggyanúsítása nagy port kavart a szlovákiai politikusok körében – írta meg péntek délután a pozsonyi Magyar Szó. Mint a cikkből kiderül, Robert Fico, az előrehozott választások fő esélyesének tartott Smer elnöke továbbra is azt hangoztatja, hogy a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) és a Speciális Ügyészség (ÚŠP) tönkre akarja tenni az ellenzéket a választás előtt. Ugyanakkor az egykori kormánykoalíció képviselői ezzel szemben azt hangoztatják, hogy a rendőrség végre politikai nyomás nélkül dolgozhat.

Robert Fico megjegyezte, szerinte elképzelhetetlen, hogy egy ilyen akciót a NAKA az államfő, valamint Ódor Lajos miniszterelnök engedélye nélkül hajtott végre.

Gašpar és Bödör mellett a hatóság őrizetbe vette a NAKA pénzügyi osztályának egykori nyomozóját, Roman Stahlt is. A rendőrség egyelőre csak annyit közölt, hogy az említett személyek ellen korrupció gyanúja miatt indult eljárás. Norbert Bödört még nem tartóztatták le, mivel éppen a külföldi nyaralását tölti.

Gašpar és Bödör ellen egyébként a Tisztítótűz-ügyben is eljárás zajlik, bűnszervezet létrehozásával, fenntartásával és támogatásával, korrupcióval, valamint közfeladati helyzettel való visszaéléssel vádolják őket. Zuzana Caputová államfő szerint az ellenzéki politikusok elleni eljárások minden demokratikus országban érzékeny ügynek számítanak, ezért most különösen fontos, hogy a hatóság elmagyarázza a lépéseit a nyilvánosság előtt, már amennyire a törvény ezt lehetővé teszi.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések