A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Pilhál György: Nagyboldogasszony napja – Mária országa


Ma, Nagyboldogasszony napján, Szent István közelgő ünnepére készülve hívő magyar ember nem feledkezik meg védőszentje, Szűz Mária halálára és mennybevételére. 

Vigyáz rá, őrzi emlékét, ahogyan Mária óvja évezrede ezt a reá bízott, csöppnyi hazát és a nemzetet. Hányattatott lelkünknek is kell, hogy újra beléhasítson a végtelen érzés: Mária országa a mi hazánk.

Kapaszkodó ez a nap.

Égi pártfogónk ünneplése mellett Szent István halálának (1038) évfordulójára is ma emlékezünk. Első királyunk e napon, halála órájában ajánlotta fel Magyarországot a Szűznek s lettünk Mária országa, Regnum Marianum. Szent uralkodónk már országlása során kivételes fényben tartotta a Nagyboldogasszony-megemlékezéseket.

A kivételes nap a következő évszázadokban sem veszített fényéből, minden esztendőben ekkorra hívták össze a királyi tanácsot Székesfehérváron, itt került sor a törvénykezésre is. Az istentelen kommunista évtizedeket leszámítva augusztus 15-e mindenkor a magyarság legnagyobb egyházi ünnepének számított. (Nagyboldogasszony napja számos országban munkaszüneti nap.)

A törés az istentelen Rákosi Mátyás kommunista ámokfutása idején kezdődött, utóda, Kádár János is kihagyta az ünnepi körmeneteket. Akárcsak a sorozatbérmálkozó Gyurcsány Ferenc a Szemkilövő-hegyről.

Komoly felelősségünk, hogy ebben a hitét, keresztjét és önazonosságát vesztett, megzavarodott világban Nagyboldogasszony napja mielőbb visszakapja az őt megillető – a mostaninál is méltóbb – helyét a kereszténységhez mindmáig hűséggel ragaszkodó Magyarországon. A lelkeknek is kijár a kárpótlás.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések