A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hawaii-on tombol a pokol: eddig 96 halott, és több száz embert keresnek


Kutyákkal vizsgálják át a Hawaii-hoz tartozó Maui szigetén porrá égett település, Lahaina maradványait az áldozatok után kutatva. 

John Pelletier, a sziget rendőrfőnöke elmondta, hogy a leégett Lahaina városban az egykori épületek kevesebb mint 10 százalékát nézték át, és arról is beszámolt, hogy a megtalált 96 halott közül még csak néhányat tudtak azonosítani. A rendőri vezető hozzátette, hogy az áldozatok száma várhatóan tovább növekszik, megfogalmazása szerint senki nem tudja még igazán a nagyságrendet.

A Lahainában végigsöprő erdőtűz 1918 óta, amikor is 453-an haltak meg Minnesotában és Wisconsinban, a legpusztítóbbnak számít az Egyesült Államokban – írja a Guardian. A legtöbb halálos áldozatot követelő erdőtűz 1871-ben pusztított a Wisconsin állambeli Peshtigóban, ahol 1152-en haltak meg.

A Hawaii-szigetekhez tartozó Maui szigetén kedden csaptak fel a lángok, amelyek a száraz bozótban és erős szélben rendkívül gyorsan elérték a lakott területet. A történelmi Lahaina város, az egykori Hawaii Királyság fővárosa szinte teljesen elpusztult.

Josh Green kormányzó a hétvégén a helyszínen tett látogatásán elmondta, hogy 2200 épület pusztult el vagy sérült meg, csaknem 90 százaléka lakóépület. Arról is beszámolt, hogy a tűzvész mintegy 6 milliárd dollár (mintegy 21 ezer milliárd forint) kárt okozott – írja a 24.hu.

Hawaii szövetségi állam főügyésze vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy miért nem működtek a szigeten a természeti katasztrófákat jelző szirénák. A hatóságok ezt elismerve azt közölték, hogy mobiltelefonokra küldtek figyelmeztető üzeneteket, valamint televízió- és rádióközleményeket adtak ki, ugyanakkor korábban már kiderült, hogy a lángok miatt az adótornyok nagy része akkor már nem működött.

Maui sziget tűzoltó-főnöke, Brad Ventura úgy nyilatkozott, hogy a lángok olyan sebességgel terjedtek át a bozótról a lakóépületekre, hogy gyakorlatilag nem volt ideje a vészhelyzet-kezelő ügynökségnek.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések