A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Pekinget is megtépázta a Doksuri tájfun, többen életüket veszítették


Napi Újság –  A pekingi meteorológiai szolgálat már szombat este kiadta a fővárosra a vörös riasztást, ami még hétfőn is érvényben maradt, Hszi Csin-ping kínai elnök elrendelte az árvizek során eltűnt vagy csapdába esett emberek teljes körű felkutatását és mentését – írta meg a Hszinhua hírügynökség.

Hszi Csin-ping kínai elnök elrendelte az árvizek során eltűnt vagy csapdába esett emberek teljes körű felkutatását és mentését, illetve a további lehetséges áldozatok védelmére szólított fel.

„Létfontosságú a sérültek orvosi ellátását biztosítani és vigaszt nyújtani az elhunytak családjainak” – mondta Hszi.

A kínai elnök a katasztrófában értintett embereknek számára biztosított segítség felgyorsítását és a megrongálódott infrastruktúra mielőbbi helyreállítását sürgette.

Hszi hangsúlyozta, hogy az illetékes hatóságoknak meg kell erősíteniük az árvizek megfigyelését és korai előrejelzését, főként a kulcsfontosságú helyszínekre összpontosítva, különösen a júliustól augusztusig tartó kritikus időszak során.

„Maximálisan biztosítani kell az emberek életének és vagyonának biztonságát, valamint a társadalmi stabilitást a legnagyobb erőfeszítések árán is” – mondta a kínai elnök.

Peking is megszenvedte az elmúlt évek egyik legnagyobbjaként is emlegetett Doksuri tájfunk érkezését, ami egész Fucsien tartományban komoly károkat okozott, miközben lassan északkelet felé haladt. A fővárosban és környékén a meteorológiai szolgálat már szombat este elrendelte a vörös riasztást, ami a tervek szerint helyi idő szerint vasárnap kora estig érvényben is maradt.

Ennek megfelelően a városban minden teret, parkot és turista látványosságot lezártak, a sporteseményeket elhalasztották, valamint arra kérték a lakosságot, hogy amennyiben nem szükséges, ne menjenek az utcára.

A Pekingi Vészhelyzet kezelő Hivatal beszámolója szerint a rendkívüli időjárás miatt 3100 áradás elhárító és mentőcsapatot állítottak szolgálatba több mint 200 ezer emberrel, aki minden fronton küzdenek a heves esőzés okozta károk elhárítása érdekében.

A pekingi csatornahálózatot üzemeltető cég is kiadta a legmagasabb fokú riasztást, a munkatársak pedig folyamatosan figyelik a hálózatot, a hidakat és főként a metróállomásokat és környéküket.

„Jelenleg négy ember dolgozik idelenn, akiknek főleg a vízszint ellenőrzése a feladata, valamint figyelnek a környező utakra és hidakra is. Amennyiben a helyzet úgy kívánja, azonnal reagálni fogunk” – hangsúlyozta Li Zhigang, a cég egy dolgozója a Xinhua hírügynökségnek, aki az egyik chaoyangi állomáson teljesített éppen szolgálatot.

Peking azonban nem az egyedüli elszenvedője az extrém időjárásnak. Tiencsin városát is heves esőzés sújtotta, Hopej tartomány fővárosában Sicsiacsuangban pedig több tízezer embernek kellett elhagynia az otthonát, miután a helyi meteorológiai állomás mérései szerint péntek estétől szombat hajnalig több mint 400 milliméter zúdult a környékre.

Az esőzések egyelőre folytatódni látszanak, így az árvízvédelmi készültséget továbbra is érvényben tartják, bizonyos helyeken pedig emelték is a készültséget. A vihar a szárazföldön kelet felé haladva veszített erejéből, így már csak trópusi viharként tartják számon, mindazonáltal a meteorológusok tájékoztatása szerint tovább erősödött a Khanun tájfun, ami várhatóan még a héten elérheti Kína partvidékét.

A kínai fővárosban az átlagos csapadékmennyiség elérte a 177 millimétert a szombat éjjel és hétfő délután közötti időszakban, de a nyugat-pekingi Mentugu kerületben meghaladta az 580 millimétert is a kínai állami média közlése szerint. Az ilyen mértékű esőzés szokatlan Pekingben, ahol általában mérsékelt, száraz éghajlat uralkodik.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések