A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ők mondják: már az USA is kezd belefáradni az ukrán háborúba


Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke csütörtökön arra kérte a kongresszust, hogy újabb csillagászati összegű, 24 milliárd dollárnyi (átszámítva kb. 8416 milliárd forintnyi) támogatást hagyjanak jóvá, amelyből Ukrajnát segítené az Egyesült Államok. Ukrajna támogatását azonban egyre többen ellenzik, és a Biden-kormányzat tisztviselői is elismerték, hogy nehéz helyzetben vannak.

Emlékezetes, a tengerentúli sajtó már az idei év elején is arról írt, hogy az amerikai kormányzat tisztviselői bizalmas megbeszéléseken jelezték az ukrán politikai vezetőknek, előbb-utóbb elfogyhat a támogatás, és ezért Ukrajnának a most zajló ellenoffenzívában kellene nagy sikereket elérnie – írja az Index.

A nyilvánosság előtt az amerikai tisztviselők arról beszéltek ugyan, hogy addig támogatják Ukrajnát, „ameddig csak szükséges”, de négyszemközt jelezték, hogy ennél jóval korlátozottabbak a lehetőségeik

– írja összefoglalójában az Index.

Az, hogy »ameddig csak szükséges«, a konfliktus időtartamára vonatkozik, nem pedig a segély mértékére – mondta erről egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselő.

Az ellentámadással kapcsolatban várt áttörés eddig elmaradt, és eközben az amerikai kormányzat újabb, jelentős összeggel szeretné támogatni az ukránokat.

A CNN szerint az újabb segély miatt kiéleződhet a politikai küzdelem a kormányzó demokraták és az ellenzéki republikánusok közt, akiknek a törvényhozás alsóházában többsége van. Az utóbbi pártnak ugyanis egyre több tagja mondja azt, hogy az Egyesült Államoknak nem kellene ilyen mértékben támogatnia Ukrajnát.

ÍGY DÖNTŐ FONTOSSÁGÚ LEHET AZ, HOGY JOE BIDEN KORMÁNYÁNAK SIKERÜL-E ELFOGADTATNIA EZT AZ ÚJABB CSOMAGOT, ABBÓL A SZEMPONTBÓL, HOGY AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK FENN TUDJA-E TARTANI UKRAJNA TÁMOGATÁSÁT A JELENLEGI MÉRTÉKBEN.

A Bloomberg szerint a republikánus törvényhozók közül sokan tiltakoznak az ellen, hogy Ukrajnát újabb összegekkel segítsék. A múlt hónapban egy szavazáson például a republikánus képviselők majdnem egyharmada (70 képviselő) egyenesen azt mondta, hogy végleg fel kell hagyni Ukrajna támogatásával.

A CNN megemlítette azt is, hogy az előző héten készítettek egy felmérést, amelyben a választópolgárokat kérdezték meg arról, hogy a kongresszusnak jóvá kellene-e hagynia egy újabb támogatást.

A VÁLASZADÓK 55 SZÁZALÉKA NEMMEL VÁLASZOLT, ÉS CSAK 45 SZÁZALÉK MONDOTT IGENT.

Holott – mint írták – 2022 februárjában, az invázió kezdetén, egy másik felmérésben még a szavazók 62 százaléka mondta azt, hogy az Egyesült Államoknak sokkal többet kellett volna tennie Ukrajna érdekében. Továbbá egyre valószínűbbnek tűnik az is, hogy az oroszok igyekeznek elhúzni a 2024-es elnökválasztásig a háborút, arra számítva, hogy egy republikánus elnökjelölt esetleges sikere a malmukra hajthatja a vizet.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések