A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Niedermüllerék mutyijai: diszkót fejlesztenek a Kultúra utcájában


Éjféli zárórát ígért Budapest VII. kerületében, Belső-Erzsébetváros bulinegyedében Niedermüller Péter DK-s polgármester, illetve azt, hogy a kis galériák száma nő majd a Kultúra utcájában, a Kazinczy utcában, amely nyolcszáz millió forintos uniós pénzből újult meg 2010 előtt. Ehelyett azonban inkább kultúrdiszkót támogatnak hatalmas bérletidíj-kedvezménnyel.

Mi azt szeretnénk, ha nem a kocsmák, hanem a kis galériák száma nőne a jövőben. A lakók éjféli zárást szeretnének, ami teljesen érthető. Mi is ezt támogatjuk! – ígérte Niedermüller Péter a DK és az ellenzéki pártok közös polgármester-jelöltje 2019-ben az önkormányzati választás kampányában.

Még egy év sem telt el, és a 2020. augusztus 25-i testületi ülésen

Niedermüller és elvtársai 116 millió 322 ezer forint bérletidíj-tartozást engedtek el a Neongroup Kft. számára Belső-Erzsébetvárosban, a Kultúra utcájában. A Kazinczy utca 21. szám alatt lévő Elektronikai Múzeum hátsó udvarát ugyanis a bérlő Neongroup diszkóvá alakította át, s ezt a vegytiszta önkormányzati tulajdonú ingatlan területén értéknövelő beruházásnak minősítették Niedermüllerék.

A tizenöt tagú képviselő testületben tizenegy igennel, gálánsan minősített többséggel fogadták el a bérletidíj-tartozás elengedését a bulinegyed egyik legnagyobb „kulturális diszkója” számára.

Egyébiránt az Opten adatbázisa szerint a Neongroup Kft. cégjegyzésre jogosult tagjainak, illetve vezető tisztségviselőinek hatvanegy (!) kapcsolt vállalkozása van, amelyek összesített éves árbevétele inkább sok, mint több milliárd forint – a baloldali városvezetés mégis a helyi adófizetők pénzéből támogatja a céget abban, hogy éjszakánként – más kocsmárosokkal együtt – elviselhetetlenné tegyék az itt lakók életét.

Még Hunvald György szocialista polgármester regnálása idején az önkormányzat nyolcszázmillió forint uniós támogatást nyert el a Kultúra utcája nevet viselő projektjére, vagyis a Belső-Erzsébetvárosban lévő Kazinczy utca fejlesztésére.


Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-Magyarországi Operatív Program támogatási rendszeréből aztán épület- és közterület-felújítás történt, aminek azonban az igazi haszonélvezője nem a kultúraszerető polgárok és nem a lakosság lett, hanem főként a kocsmatulajdonosok.

A bulinegyedet Niedermüllerék 2020 után csúcsra járatták, csaknem kétszáz vendéglátóhelynek adtak éjfél utáni nyitva tartásra engedélyt – ellentétben a választások előtt általuk ígért éjféli zárórával.

 A kis galériák helyett a demokratikus pártok összefogásával a Kazinczy utca 21. szám alatt például kétezer négyzetméteres, másfél ezer vendég fogadására alkalmas kultúrdiszkó épült fel, illetve valósult meg gáláns önkormányzati segítséggel. A Neongroup Kft. a 2020-as több mint százmilliós bérletidíj-kedvezmény után 2021. június 2-án újabb 1 millió 16 ezer forintnyi bérleti díj megfizetése alól mentesült.

Az idén júniusban pedig Niedermüllerék megszavazták azt is, hogy az önkormányzati tulajdonú Kazinczy utca 21. szám alatti diszkós bérlőnek „kulturális és szolgáltató tevékenység céljára” öt évvel, 2033 (!) április végéig meghosszabbítsák a szerződését.

„E napirend előtt az Élhető Erzsébetvárosért Egyesület előterjesztését az éjféli záróráról napirendre venni sem engedték az összefogáspárti és (ál)független képviselők, akiket az sem zavart, hogy a Kazinczy utca 21. szám alatt 2021 októbere óta hétvégenként este 22 és reggel 5 óra között már működött egy 730 főt befogadó másik szórakozóhely, a Madam Urban Music Hall – mondta portálunknak Novák Gergely, az Élhető Erzsébetvároért Egyesület aktivistája.

Novák hozzátette: a befektetők a Niedermüller Péter polgármesternek írt levelükben jelezték szándékukat, hogy az udvart is beépítenék, és „napszakoktól-évszakoktól függetlenül” egy másik „szórakoztató és kulturális központot” is létesítenének. Ennek a területe így már 1902 négyzetméterre bővülne, és már 1400 vendég befogadására lenne alkalmas.  

A júniusi képviselő-testületi ülésen a baloldali többség részéről a „kulturális” kocsma- és diszkóbővítés kapcsán aggályok nem merültek fel, így lényegében zöld lámpát mutattak az újabb „fejlesztésnek” is – hangsúlyozta az Élhető Erzsébetváros Egyesület aktivistája.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések