A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

New York Times: A Nyugat tanácstalan Ukrajna stratégiája miatt


Kijev fő célja, hogy elérje az Azovi-tengert 

Ukrajna ellentámadása azért akadozik, mert Kijev legjobb csapatainak egy része “rossz helyen van” – jelentette kedden a New York Times névtelenséget kérő magas rangú amerikai és brit tisztviselőkre hivatkozva, írja az oroszhirek.hu.

Kijev fő célja, hogy elérje az Azovi-tengert, elvágva a Krímet az orosz szárazföldtől. Ennek ellenére Ukrajna jelenleg több csapattal rendelkezik a keleti fronton – Artyomovszknál (Bahmut) -, mint a “stratégiailag sokkal jelentősebb” délen – írja a Times.

“Amerikai tervezők azt tanácsolták Ukrajnának, hogy a Melitopol felé vezető frontra koncentráljon… és arra, hogy törjék át az orosz aknamezőket és más védelmi rendszereket, még akkor is, ha az ukránok több katonát és felszerelést veszítenek eközben” – állította a lap.

Az orosz védelmi minisztérium becslése szerint Ukrajna 45 ezer katonát és több mint 5000 járművet veszített az elmúlt két hónap ellentámadásos harcai során, anélkül, hogy áthatolt volna az orosz védelmen.

“Csak taktikaváltással és drámai lépéssel lehet megváltoztatni az ellentámadás tempóját” – mondta az újságnak egy amerikai tisztviselő, míg más, a cikkben idézett források szerint még ez is túl kevés és túl késő lehet.

Kijev ragaszkodása ahhoz, hogy nagy erőket tartson keleten, különösen “zavarba ejtő” az amerikai és brit tisztviselők számára, mivel a nyugati doktrína egyértelmű főerők melletti elkötelezettséget követel. Érvelésük szerint egy kisebb haderő az orosz védők beszorítására szolgálhat, és bár elméletileg Ukrajnának elegendő csapata van Artyomovszk visszafoglalására, ez “nagyszámú veszteséghez vezetne, kevés stratégiai haszonnal”.

Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök, brit kollégája, Sir Tony Radakin admirális és Christopher Cavoli, a NATO európai szövetséges főparancsnoka egy augusztus 10-i telefonbeszélgetésen mind arra szólította fel Valerij Zaluzsnij ukrán tábornokot, hogy a déli frontra összpontosítson – írja a Times. Zaluzsnyij állítólag beleegyezett.

Alig öt nappal később azonban Volodimir Zelenszkij elnök az Artyomovszk melletti “Szoledar szektorban” tett körutat, meglátogatta a neonáci Azov egységet, és a keleti front fontosságáról beszélt.

A Times szerint Ukrajna megkezdte néhány egység átcsoportosítását délre, de “még a legtapasztaltabb egységeket is többször újraszervezték, miután súlyos veszteségeket szenvedtek”.

Kijev jelenleg “utolsó stratégiai tartalékait csapolja meg”, és meg nem nevezett nyugati elemzők attól tartanak, hogy az ukrán erők “szeptember közepére elfogyhatnak”, még mielőtt az időjárás megváltozása járhatatlan sárrá változtatja a terepet.

A Times maga is megjegyezte, hogy az amerikai kritika olyan tisztek szemszögéből érkezik, “akik még soha nem tapasztaltak ilyen méretű és intenzitású háborút”, és hogy az amerikai haditervet “soha nem tesztelték olyan környezetben, mint az ukrán, ahol az orosz elektronikus hadviselés zavarja a kommunikációt és a GPS-t”, és nincs légi fölény.

Ukrajna június elején indította el sokat hangoztatott ellentámadását, de eddig nem sikerült jelentős területet szereznie, és eközben számos, nyugatról szállított harckocsit és páncélozott járművet veszített.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések