A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Németországban megmérgezhettek egy orosz újságírót, mert elítélte az ukrán agressziót


Egy berlini ügyész vizsgálja, hogy az ukrán agressziót elítélő Jelena Kosztyucsenko mitől lett rosszul a vonaton. 

A német hatóságok vizsgálják azt az esetet, amikor tavaly ősszel elképzelhető, hogy megmérgeztek Münchenben egy orosz disszidens újságírónőt, aki kritikus cikkeket írt hazája ukrajnai inváziójáról – írta meg a The Guardian a berlini ügyészségre hivatkozva. 

A Meduza című orosz nyelvű és az n+1 című amerikai kiadványban kedd este megjelent cikkében Jelena Kosztjucsenko újságíró azt állította, tavaly márciusban az ukrán katonai felderítés egyik forrása fülest adott neki a meggyilkolására irányuló orosz tervekről. Kosztjucsenkónak, aki akkoriban a Novaja Gazeta című, mára bezárt független újságnak tudósított az ukrajnai Mariupol közelében, sikerült Berlinbe menekülnie.

Október 17-én az újságíró Münchenbe utazott, hogy ukrán vízumot kérjen, hogy a lettországi Rigában székelő független hírportál, a Meduza számára továbbra is tudósíthasson a háborúról.

A Berlinbe tartó vonatútja során mérgezés tünetek jelentkeztek nála, többek között erős fejfájás, gyengeség, légszomj és hányinger.

Az izzadságnak erős és furcsa szaga volt, mint a rothadt gyümölcsnek - írja cikkében Kosztjucsenko. Később megduzzadt az arca, az ujjai és a lábujjai. Az első tünetei után 10 nappal elvégzett orvosi vizsgálatok a normálisnál ötször magasabb májenzimszintet, valamint vért mutattak ki a vizeletében.

Később kihallgatta őt egy német nyomozó, aki a Berlin központjában lévő parkban 2019-ben egy orosz bérgyilkos által lelőtt csecsen száműzött Zelimkhan Hangoshvili meggyilkolásának ügyében folytatott nyomozást is vezette.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések