A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

„Nem tartom a nacionalista ünnepeket” – így mocskolódott nemzeti ünnepünkkel a Privát Bankár nevezetű szennyoldal


Bicskanyitogató populizmus, „romokban heverő magyar gazdaság”, tűzijáték-lélegeztetőgép-kolbász. Ezt mind sikerült az mfor.hu-nak egyetlen „ünnepi” videóba sűrítenie.  

A Menedzsment Fórum nagyot akart villantani, így augusztus 20-a alkalmából összehoztak egy kiábrándító videót, amelyben az ünnepet sör-kolbász valutára váltották.

A cikk eleve bicskanyitogató populizmussal vesz lendületet, alaptételként megfogalmazva, hogy romokban a magyar gazdaság, miközben „Európa legnagyobb tűzijátékával” varázsolja el az Orbán-kormány a jónépet.

„Nem tartom a nacionalista ünnepeket” – ezzel az erős felütéssel indul a videó. Az első megszólaló fiatalember 

szemmel láthatóan sem a nacionalizmus, sem augusztus 20-a jelentésével nincs tisztában.

Ezt követően a tűzijáték-lélegeztetőgép-kolbász kérdéskörét taglalják több-kevesebb összeszedettséggel az interjúalanyok, augusztus 20-a lényegét még messziről sem karcolgatva.

Tulajdonképpen meglepődésre semmi okunk. Régi, beakadt lemez a baloldalon a „merjünk kicsik lenni” önzsugorító mantrája: ez mutatkozott meg a Nolimpia-kampányban, ez tükröződik a prozódiával hadilábon álló riporter felvezetőjében is. Utóbbi ugyanis felteszi a kérdést, hogy van-e egyáltalán mit ünnepelni.

Akkor jöjjön kis ünnepi gyorstalpaló azoknak, akik hasonló álnaivitással, cinizmussal, netalán valós értetlenséggel viszonyulnak augusztus 20-ához:

1. Augusztus 20-án mindig lesz mit ünnepelni. 

Amíg magyar közösség él a Kárpát-medencében, addig Szent István öröksége, a keresztény Magyarország eszménye, az államalapítás öröksége élni fog.

2. Az ünnep ugyanis nem nacionalista önfényezés, és végképp nem aktuálpolitikai mocsárharc. Augusztus 20-a a magyar államiság, ekképp a nemzeti identitás sarokköve.

3. Az ünnepek a megemlékezésen túl az erőmerítés rítusai is: 

egy ünnepben közösséget lehet találni, a nemzethez tartozást lehet megélni. A közös múlt, a Szent István-i értékek összekapcsolnak. Ezt támadni, megkérdőjelezni a közösségi kohézió erjesztését jelenti.

4. Ha a sör-kolbász kispolgári* kérdéskörére alacsonyítjuk az ünnepről való diskurzust, akkor épp az ünnep ünnepélyességét, hétköznapokból való kiemelkedését rántjuk vissza a sárba.

5. A tűzijátékon vekengeni olcsó populizmus.

És mindezt évről évre el kell mondani, amíg ezek az alapvetések át nem mennek a köztudatba. És legalább az ünnep megélésében nem lesz nemzeti egység.Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések