A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nagyobb a baj, mint hitték: az újpesti középiskolások 21 százalékát érte már szexuális bántalmazás


1007 diák megkérdezésével végzett felmérést a középiskolások között az újpesti önkormányzat, amiből sokkoló problémákra derült fény.

A megkérdezett középiskolások 35 százalékát érte már verbális, 15 százalékukat fizikai, 21 százalékukat pedig szexuális bántalmazás, de több mint negyedük érzi úgy, hogy érzelmileg vagy fizikailag elhanyagolták, a válaszadók 35 százalékának családjában pedig nem ritkák a pszichiátriai betegségek, mentális problémák sem - derül ki a felmérés eredményeiről, amit 1007 középiskolás bevonásával augusztusban végzett az újpesti Önkományzat, és amiről most a 444 számolt be.

„Amikor ezeket a számokat megláttuk, az nekünk is döbbenetes volt. Tudtuk, hogy baj van, de számokban megjelenítve másképp hat a szembesülés. A probléma százalékokban mutatott mértékével nem voltunk tisztában” - nyilatkozta Andula Zsuzsanna, a felmérést végző ifjúsági referens.

A szakember szerint a felmérés legmegdöbbentőbb adata a szexuális bántalmazások magas aránya volt annak ellenére is, hogy tudta: a járvány és a karantén miatt egyébként is magasabb arányra számíthatnak. Az anonim módon kitölthető tesztre ráadásul - ha akarták - a gyerekek azt is ráírhatták, pontosan mi történt velük, amit szexuális zaklatásnak ítélnek. Volt, aki azt írta, tapogatták, és neki is tapogatnia kellett a kezdeményezőt, de olyan is akadt, aki azt írta, "kezdeményezte az aktust, de nem fejezte be" az, aki zaklatta.

Bedő Kata, a kerület alpolgármesterét a mentális zavarral küzdők magas számai is sokkolták.

Ilyen magas arány mellett hogyan képzeljük, hogy akkor ezekben a családokban egészséges gyerekek tudnak nevelkedni?

- kérdezte.

Csak a gyerekek 29 százalékának nincs semmilyen ártalom az életében

A felmérés készítői szerint rendkívül szomorú adat, hogy csak a megkérdezett középiskolások 29 százaléka él harmonikus körülmények között, és nincs semmilyen ártalom az életében. Szerinte ez azt jelenti, hogy a megkérdezettek 71 százalékát 14-18 éves korára már érték olyan hatások, amik miatt valamilyen módon sérültek.

„A felmérés Újpestet mutatja, de nem gondolom, hogy Újpest ilyen szempontból kivétel lenne. Újpest egy nagyon jó terep volt a felmérésre, mivel a lakosság, illetve az oktatási intézménybe járó diákok életkörülményei nagyon vegyesek, ezért átfogó képet lehet kapni arról, hogy mivel nézünk szembe. De biztos vagyok benne, hogy ez egy országos probléma” - tette hozzá Andula Zsuzsanna.

A lap szerint a kérdőív elsősorban a szülőknek ésdöntéshozóknak készült, egyfajta figyelemfelkeltésként, emellett azonban része egy nemrég indult önkormányzati programnak, amely a felmérésben feltárt problémákon kíván segíteni.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések