A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Már több mint egy hónapja nem fizet a Booking a partnereinek


Egyelőre nem tudni, hogy hány magyar szálláshely érintett abban az ügyben, ami mára világméretűvé nőtte ki magát. A Booking, az egyik legnagyobb nemzetközi utazásszervező ugyanis már több mint egy hónapja nem fizet a partnereinek. A késéseket a számlázási rendszer karbantartásával indokolják. Egy pécsi apartmanházakat üzemeltető tulajdonosnak a vállalat körülbelül ötmillió forinttal tartozik. 

Több tucatnyi fotó fogadja azokat, akik a Grey Suites Apartmanházra keresnek rá a Booking oldalán. A szálláshelyet üzemeltetők körülbelül 10 éve állnak kapcsolatban a az utazásszervezővel. Ez azonban, mint világszerte megannyi más szálláshelynek, a pécsinek sem fizet már több, mint egy hónapja. Petzl András azt mondja a foglalásaik csaknem fele a Bookingon keresztül érkezik. 

,,Egy ilyen hosszútávú, 10 éves partneri viszonyban, ahol nagyon fontos a kiszámíthatóság és maga a bizalom, ez az, ami igazából elveszett. Nekünk ez a gondunk. Úgyhogy eddig mi is a Booking fizetési rendszerét használtuk, ezek után ezt mi is mindenképpen újra fogjuk gondolni" 

– fogalmazott a Grey Suites Apartman üzemeltetője. A késedelem esetükben körülbelül ötmillió forint. Az ügy elsősorban azokat érinti, akik azzal bízták meg a Bookingot, hogy a foglalások teljes összegét előre szedje be a vendégektől. A Magyar Turisztikai Ügynökség pénteken kérdőívben kereste meg a szálláshelyeket azért, hogy összegyűjtse, hány hazai szállásadó lehet érintett. 

A károsultak jogi útra terelhetik az ügyet

,,Nagy valószínűséggel azok az egyéni szállásadók, akik egy pár szobával rendelkeznek, akik a Booking-gal közvetlen kapcsolatban vannak, szerintünk ők lehetnek az érintettek. Azért ez körülbelül 40 ezer szálláshely, ami ilyen típusú, hogy abból pontosan mennyit érint, erre szerintem senkinek nincs jelen pillanatban adata" – fogalmazott Híradónknak Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Flesch Tamás hozzátette: a károsultak jogi úton érvényesíthetik követelésüket. 

Facebookon csoportot alapítottak a károsultak

A Facebookon a portál károsultjai csoportot alakítottak, a közösségnek már több, mint 430 tagja van. Közéjük tartozik Dányi Andrea is. A hölgy kálváriája tavaly decemberben kezdődött, amikor egy olyan szállást foglalt le Balin, amiről később kiderült: a valóságban nem is létezett. 

,,A tulajdonos, akitől ez kiderült, kinyomta a hívásomat és blokkolta a számomat, tőle nem számíthattam megoldásra vagy visszatérítésre. A Bookingnak írtam, a foglalásnál az oldalukon lehetett chatelni, ők azonnali segítséget ígértek, majd eltűntek" 

– idézte fel a hölgy a történteket. A Booking néhány héttel ezelőtt a számlázási rendszerének karbantartását jelentette be,bár ezt többen kétségbe vonják. A turisztikai szakújságíró szerint viszont nem kizárt, hogy valóban informatikai okok állnak a háttérben. Kiss Róbert Richárd szerint lehet látni, hogy tőzsdei cégről van szó, és az eredményei jók, hasznot, profitot realizálnak, tehát nem valószínű az, hogy mondjuk csődközeli állapotban lenne a Booking.com, és azért nem fizetne, hanem vélhetően más egyéb okai vannak ennek. 

A Booking részéről már több ígéret is elhangzott

A Booking.com többször módosította a kifizetésekre tett ígéretét. A 24.hu szerint a szállásadói extranet rendszerben van olyan szállástulajdonos, akinek legutóbb szeptember 1-jére változtatta a portál a tartozás kiegyenlítésére tett ígéret dátumát.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések