A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

LMBTQ-jogok miatt üzen hadat hazánknak az új cseh nagykövet


Új nagykövetet delegál Csehország Magyarországra, Eva Dvořáková korábban a külügyminisztérium kelet-európai országokért felelős osztályát vezette – írja a Seznam Zprávy.

Eva Dvořáková azzal az ígérettel érkezik Budapestre, hogy mindent meg fog tenni a két ország közötti kommunikáció javításához. Ugyanakkor feltett szándéka, hogy a kényes kérdésekben sem fog meghátrálni, így tehát fel fog szólalni az LMBTQ jogok mellett is.

“De nem akarok a pellengérre állítás útjára lépni”

– mondja az új nagykövet.

Magyarország ellen az Európai Bizottság jogi eljárást indított a gyermekvédelmi törvény miatt, de Csehország a legtöbb uniós országgal ellentétben nem csatlakozott a keresethez. Ezt a döntést a kalózpártos Jan Lipavský külügyminiszter is bírálta.

“Úgy megyek Magyarországra, hogy tudom, hogy még mindig partnerünk az EU-ban és a NATO-ban. És ha azt akarjuk, hogy ez a két kulcsfontosságú szervezet működjön, akkor továbbra is kommunikálnunk kell Magyarországgal, kapcsolatot kell tartanunk, és beszélnünk kell Magyarországgal mindenről, ami számunkra fontos” – nyilatkozta Dvořáková a cseh lapnak.

A nagykövet nem számol azzal, hogy hűvös fogadtatásban lenne része Budapesten. Mint mondja, a magyarok és a csehek általában jól megértik egymást, és a magyarok hajlandók voltak mindig is meghallgatni a cseheket. Ugyan a kapcsolatuk az utóbbi időben bonyolultabbá és kevésbé aktívvá vált, a nagykövet bizakodó a jövőre nézve.

Dvořáková ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ő Csehország álláspontját jön képviselni Magyarországon, és ebbe beletartozik az emberi jogok védelme is – beleértve az LMBTQ közösség jogait. “A budapesti cseh nagykövetség idén már csatlakozott a külföldi nagykövetségek LMBT emberekkel kapcsolatos nyilatkozataihoz. Az uniós országok közül Lengyelország kivételével valamennyi nagykövetség aláírta” – mondta a nagykövet.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések